hydrangea.jpg
Gasztronómia

Nyári vendégváró finomságok

Zakuszka
Hozzávalók:
• 3,5 kg padlizsán
• 3,5 kg pritamin paprika
• 6 nagy fej vöröshagyma
• 1 liter sűrített paradicsomlé
• 7 dl olaj
• 5-6 babérlevél
• só, bors

Elkészítés:
Vedd elő a legnagyobb lábasodat. A padlizsánt először is megsütjük (sütőben vagy grillen, a héja kicsit égett legyen), ha elkészült, meghámozzuk, lecsöpögtetjük. Egy kisebb edényben némi olajon megdinszteljük a hagymát. A paprikát apróbb kockákra vágjuk, és elkezdjük sütni a maradék olajon – addig, amíg minden leve el nem fő. Ha mindezzel megvagyunk, akkor kerülhet a tűzre a nagy lábas, és mindent, amit eddig elkészítettünk, összeöntjük, és hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomlevet. Majd folyamatosan kevergetjük. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész – ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor beleszedjük a kimosott befőttesüvegekbe. Kiváló vendégváró étel.

zakuszka 3

Sajtos-virslis leveles tészta
Hozzávalók
• 1 csomag leveles tészta
• 4 db virsli
• 15 dkg trappista sajt
• oregánó
• kethcup
• 1 db tojás
• szezámmag

Elkészítés:
A leveles tésztát kb. 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, felszeleteljük, megkenjük egy kevés ketchuppal, és megszórjuk egy pici oregánóval. A virsliket kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, majd hosszában elfelezzük. A sajtot szintén 5 cm-es csíkokra szeleteljük, beletesszük a félbevágott virslibe. Egy darab sajtot és egy virslit egy tésztanégyzetbe helyezünk, majd feltekerjük. Ezután megkenjük a falatkákat tojással, majd megszórjuk egy kevés szezámmaggal. 200°C-on 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Virsli leveles tesztaban

Sajttekercs sonkával, tojással
Hozzávalók:
A tekercshez:
• 10 dkg sajt - trappista (reszelt)
• 12 db sajt - trappista (szeletelt)
• 9 szelet gépsonka

A töltelékhez:
• 5 db tojás (keményre főzött)
• 10 dkg ömlesztett sajt
• 10 dkg vaj

Az ízesítésre:
• 2 csipet só
• 2 csipet bors - fekete (őrölt)
• 1 teáskanál mustár
• 0,5 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük keményre, majd a héját eltávolítjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre tesszük a sajtszeleteket, úgy, hogy kissé fedjék egymást. Megszórjuk a reszelt sajttal, és meleg sütőbe tesszük 2 percre, épp csak hogy kissé összeolvadjon. Hagyjuk lehűlni. Míg hűl, a tojásfehérjét apróra vágjuk. Hozzáadjuk a sajtkrémet, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezt a kihűlt sajtra kenjük. Majd befedjük a sonkaszeletekkel. A tojássárgáját egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, mustárt, sózzuk, és jól összekeverjük. Szorosan feltekerjük, tálra tesszük, letakarjuk fóliával, és hűtőben lehűtjük, majd éles késsel szeleteljük.

Sajttekercs sonkaval

Kovászos uborka
Hozzávalók:
• 5 literes befőttes üveg
• 2,5-4 kg uborka
• 15 gerezd fokhagyma
• 2-3 csokor kapor
• 3 ek. konyhasó
• langyos víz
• kenyér

Elkészítés:
Az uborkákat körömkefével megtisztítjuk, majd a végeit levágjuk. Az üveg aljára helyezünk egy csokor kaprot, majd erre pakoljuk szorosan egymás mellé az uborkákat. Egy sor uborka után jöhet a 7-8 gerezd fokhagyma, majd a kapor, még egy sor uborka, ismét a fokhagyma, és ha van még kaprunk, akkor még egy adag kapor. Ezután felöntjük a sóval elkevert langyos vízzel, de ne lepje el teljesen, a tetejére helyezzünk egy-két szelet kenyeret vagy zsemlét. Ezután öntsünk rá még sós vizet, hogy ellepje a zsemléket is. Végül takarjuk le az üveget egy tányérral, és helyezzük melegebb helyre, nem muszáj napra tenni, ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Általában 2-3 nap szokott lenni az érési idő. Ha megérett, leszűrjük a levét, és hűtőben tároljuk.

Kovaszos uborka

Sajtos keksz
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 1 tk. cukor
• 1 tk. só
• 1 tk. sütőpor
• 6 dkg félkemény sajt
• 5 dkg mag mix (len, szezám, zabpehely)
• 1,5 dl víz

Elkészítése:
Összekeverjük az átszitált lisztet a sütőporral, cukorral, sóval, magkeverékkel és a finomra reszelt sajttal. Ráreszeljük a hideg vajat, és a hideg vizet apránként hozzáadva összegyúrjuk. Zárható tálban 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük. Kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, majd tésztavágóval négyzetekre vágjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral leterített sütőlapon 10-12 perc alatt ropogósra sülnek a kekszek.

2433 8190 sajtos keksz n

receptneked.hu

Csokis-piskótás-krémes-epres sütemény
Hozzávalók:
Csokis piskótához
• 5 tojás
• 15 dkg cukor
• 13 dkg liszt
• 2 evőkanál kakaópor
• 2 evőkanál olaj
• csapott mokkáskanál sütőpor

Vaníliás krém
• 4 dl tej
• 4 evőkanál cukor
• vaníliás puding
• mascarpone 250 g

Sütemény tetejére – piros zselatin

Elkészítés:
Az öt tojásfehérjét felverjük habnak, majd a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, beleszórjuk a lisztet és a kakaóport és a sütőporral összekeverjük. Végül fakanállal belekeverjük a felvert tojásfehérjét. Sütőben 170°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, addig a pudingot megfőzzük kicsit sűrűbbre, hagyjuk kihűlni, majd géppel belekeverjük a mascarponét. A csokis piskótánkra rákenjük a krémet, rátesszük az eperszemeket (de lehet bármilyen más gyümölcs is), és piros zselatinnal befedjük.

182987 172367  tejszinhabos 3

Epres-túrós édesség
Hozzávalók:
• 50 dkg tehéntúró (házi)
• 50 dkg eper
• 4 ek. cukor (méz vagy bármilyen cukorpótló)
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 dl habtejszín (nálam tejszínhab-pótló por)

Elkészítés:
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, habverővel vagy turmixszal összedolgozzuk. A tejszínhabot felverjük, 2 evőkanálnyit hozzákeverünk a túrókrémhez, majd poharakba rétegezzük. Behűtve tálaljuk. Még finomabb, ha az eperből egy pár szemet különveszünk, feldaraboljuk, és a túrókrémbe óvatosan belekeverjük vagy rétegezzük.

Epres sutemeny Kesz

nosalty.hu

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít