Konténerház vs. mobilház – avagy a választás nehézségei

Magyarországon egyre többen választják a mobilház vagy konténerház opciót, mint lakóház. Modern, 21. századi lehetőségnek számítanak, nagyon sok cég foglalkozik ilyen házak építésével is, de vajon mi a különbség köztük? Melyik az olcsóbb? Mi alapján döntsünk egyik vagy másik mellett?
Ezekre és még sok más kérdésre keressük a választ az alábbi cikkünkben. Reméljük segítünk a döntésben.

A kezdetekről

A lakókonténereket először feleslegessé vált konténerekből állították össze, és eseti megoldásként használták például melegedő helyiségnek, irodának. Később már lakóházként is alkalmazták, mert egy normál ház felépítésének töredékébe kerül. Alkalmas még vendégháznak, nyaralónak, de még működő óvoda is létezik hazánkban konténerházban.

konténerház vagy mobilház
Forrás: igenyesferfi.hu

A mobilház mobil

A mobilházak szintén sokkal költséghatékonyabbak, mint egy hagyományos, téglaépítésű lakóház, és néhány héten belül kulcsrakészek. Hazánkban egyelőre elsősorban nyaralóként használják. Mivel kerekekkel felszerelt, könnyen szállítható, nagyszerű ötlet azoknak, akik időnként lakóhelyet váltanak pl. a munkájuk miatt. Sokat spórolhatnak, ha ragaszkodnak a megszokott környezethez, hisz nem kell eladni a meglévő otthonukat, és újat vásárolni.

Forrás:
mobilhazepites.hu/tudnivalok/

mobil-homes.hu/hu

mobilház
Forrás: csajokmagazin.hu

A konténerház: a méret a lényeg!

A konténerház ezzel szemben nem, vagy csak nehezen szállítható, főleg amelyik nagyobb méretű, vagy több konténerből áll. Méretét tekintve nincs lehatárolva, pénz kérdése, mekkora házat építünk konténerekből. 

A mobilház mérete viszont megszabott, a terei előre kialakítottak, általában maximum 50 nm-es, ennél nagyobbat hazánkban nem lehet szállítani. Ami azonban előnye, hogy kulcsrakészen szállítják, a helyszínre szállítást követően már csak néhány apróságra van szükség, és lakhatóvá is válik. 

(Ez is érdekelhet: Új ház 24 óra leforgása alatt? Lehetséges? Igen!)

mobilház
Forrás: divany.hu

Konténerház vagy mobilház? Kinek ez, kinek az a jobb

A konténerházakat – mint már említettük – sok esetben több elemből állítják össze, így időigényesebb, mint egy mobilház, viszont sokféleképp alakítható, terei szabadon változtathatóak. 

Többféle anyagból elkészíthetőek: a konténer egy könnyű, vasvázas szerkezetű, vízi, légi, és szárazföldi kereskedelemben egyaránt jelenlévő, rendkívül strapabíró, jól bevált szállítási eszköz. Oldalfala rendszerint 1,5 mm vastagságú acéllemez. Hosszúságuk általában 3-3,7, szélességük 7 és 13 méter között lehet, de tetszés szerint bővíthetőek mind felfelé mind pedig oldalirányba. Ezekből az egységes elemekből szinte bármilyen méretű és formájú házat össze lehet állítani.

Forrás: norc.hu/epitoipar/konteneraz-tudnivalok/

konténerház
Forrás: otthonszületik.hu

Súly-os kérdés

Előkészítésre mindkét ház esetében szükség van: a konténerházaknál betonalapra, míg a mobilháznál betoncsíkokra (a kerék alá). A konténerházak különösen masszív felépítésűek, már csak a 3000 kg-os acélszerkezet sem hangzik könnyűnek. A mobilház 3-5, de akár 7 tonnásak is lehet, de az új, hőszigetelt házak még a 15 tonnát is elérhetik.

konténerház vagy mobilház
Forrás: feszekmobilhaz.hu

A telepítés menete

A telepítést mindkét esetben a közművekre való csatlakoztatás követ. Ez gyors, viszonyleg egyszerű munka, ahogy a későbbi karbantartás is. A mobilházak/konténerházak telepítése, közművekre való csatlakoztatása engedélyköteles. Célszerű a vásárlás előtt tájékozódni a helyileg illetékes építésügyi hatóságnál. Az értékesítő cégek ezeket a házakat többnyire már teljesen elkészült elektromos szerelvényekkel, hideg-meleg vízrendszerű fürdőszobával és konyhaszekrénnyel hirdetik. Ettől függetlenül van lehetőség saját ízlés szerint kiválasztani a leendő bútorokat, mint ahogy egy teljesen üres objektumot vásárolni is.

(Ez is érdekelhet: Egész évben használható mobilház, mely néhány hónap alatt kulcsrakész)

konténerház vagy mobilház
Forrás: belsohely.hu

A környezetért

A környezettudatosság és az újrahasznosítás tekintetében a konténerház az egyik legnagyszerűbb választás, akár teljes mértékben természetes nyersanyagokból fel lehet építeni, vagy később átalakítani, ami ezáltal 100%-ban környezetbarátnak fog számítani.

konténerház vagy mobilház
Forrás: bonumventus.hu

Amit meg kell említeni

A konténer- és mobilházak hátránya, hogy amennyiben használtan vásároljuk, nem feltétlenül rendelkeznek külön szigeteléssel. Ilyen esetben mindenképpen érdemes egy külön szigetelő réteggel felruházni a házat a téli hidegek ellen, és elektromos fűtésről gondoskodni, bár ez általában része a mobil-/konténerházak felszereltségének. 

A szigetelés többféleképpen kivitelezhető. Legelterjedtebb formái a kőzetgyapot, üveggyapot, purhab és hungarocell. 

A megfelelő szellőzésre nagy figyelmet kell szentelni, pl. a ház szellőző nyílásait nem szabad lezárni, mert a képződő pára akkor nem tud eltávozni, és penészedés léphet fel. Fontos, hogy a szigetelést erre szakosodott, kiváló referenciákkal rendelkező cég végezze, mert a szakszerűtlenül vagy kevés tapasztalattal elvégzett szigetelés a ház faszerkezetének a károsodásához és penészesedéshez vezethet! 

Egy másik negatívum, hogy nyáron a belső tér nagyon könnyen felmelegszik, így a nem kívánt hőség elkerülése érdekében egy klímaberendezésre történő beruházás szinte elkerülhetetlen.

(Ezt olvastad már? – Ötletek az építkezés elkerülésére, avagy: mobillal az élet…)

konténerház
Forrás: igenyesferfi.hu

Miben különböznek egy hagyományos háztól?

Talán nem is gondolnánk, de egy mobil- vagy konténerház tökéletesen kényelmes, kellemes – és bármily meglepő: tágas! –  otthonná varázsolható.

A nyílászárók, ajtók és ablakok ma már- csak úgy, mint egy hagyományos lakásnál- zömében műanyagból készülnek. Burkolat gyanánt szinte kivétel nélkül azokkal a lehetőségekkel dolgoznak az értékesítő cégek, mint egy téglaház esetében. Belső hidegburkolatok közül szabadon választható például a laminált padló, csempe és tapéta. Belül különösen jól mutatnak a stílusos, modern beltéri falburkolatok, még kívülről egy letisztult faborítás vagy famintájú lemez.

Forrás: 
kp.hu/fontos-tudnivalok-kontenerhaz-kialakitashoz/
mobilotthon.hu/index.php?page=blogview&id=11

konténerház vagy mobilház
Forrás: mobil-homes.hu

Az árakról

Általánosságban elmondható, hogy a hazai piacon az utóbbi években egyre nagyobb a választék, mind használt, mind pedig új konténerházakból, mobilházakból. 

Használtan

Egy átlagos felszereltségű, 40 nm-es, bútorozott, jó állapotú, 4 évszakos, használt konténerház ára Magyarországon 3-4 millió forint környékén mozog. Egy használt mobilház már 2 millió Ft-ért elérhető. 

Újonnan

A vadonatúj házak a konténer esetében 6-7 millió forint, hasonló paraméterekkel, kulcsrakész kivitelben. A mobilházak ára újonnan a 20 milliót is elérheti, természetesen a legmodernebb változatban.

 Sok vállalkozás foglalkozik ezekkel az épületekkel fő profilként. Ezen cégek többsége sokszor az esetleges engedélyeztetési és telepítési folyamatokat is átvállalja. A végső árat természetesen sok minden befolyásolja: az építőanyagok általános minősége, valamint milyensége, hogy hétvégi, nyaraló jellegű vagy négy évszakos lesz-e a kialakítás, illetve hogy alsó, közép vagy felsőkategóriás berendezések, egyéb extrák töltik-e meg a teret.

Forrás:
jogosotthon.hu/hirek/2655/jogos-otthon-bt/
hellovidek.hu/otthon/2020/02/27/hogyan-keszul-a-kontenerhaz-mennyibe-kerul-egy-kontenerhaz-kontenerhaz-arak

mobilház belső
Forrás: mobil-homes.hu

És végül jöjjön egy összehasonlító táblázat a legfontosabb tulajdonságokról:

Konténerház

Mobilház

Szállít-
hatóság

nem, ill. nehezen

igen, kerekekkel rendelkezik

Méret

nem lehatárolt, több elemből is lehet

megszabott, kb. 60 nm a legnagyobb

Anyag

vasváz, acéllemez

vasváz, alumínium/műanyag

Súly

2 tonna-tól (méretfüggő)

3-15 tonna

Kulcsra-
kész

több (2-3) hónap

majdnem azonnal

Építési engedély

nem szükséges

helyileg szabályozzák

Előkészítés

betonalap       

betoncsíkok (sávalap a kerekek alá)

Garancia, karbantartás

van

van

Közműre
csatlakozás

gyors, a telepítés után

gyors, a telepítés után

Felhasz-
nálás

lakóház, nyaraló

leginkább hétvégi ház

Ár

2 milliótól fölfelé (méretfüggő)

1,5-2 millió Forinttól huszonmillióig

Scroll to Top

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál, és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig, ITT tudod megvásárolni!

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig a Laptapir oldalán is megtalálsz minket!