hydrangea.jpg

Az ősz virága: a krizantém

Az őszi kertek, balkonok legszebb virága a krizantém. Viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik. Fontos, hogy a krizantém elnyílt virágait mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Ha a növény megfelelően lett ültetve, akkor később már nem igényel átültetést. A krizantémok idénynövények. A krizantém fénykedvelő növény, de a déli, erősen tűző naptól védenünk kell. Enyhén hűvös helyen a virágai tartósabban megmaradnak.

chrysanthemum-flower-wallpaper5

Gondozása:

A krizantémot rendszerint kis cserepekben árulják, így földje hamar kiszárad, ezért érdemes átültetni egy  nagyobb cserépbe. Gyakran öntözzük a növényt, hogy a földje mindig egyenletesen nyirkos legyen.

Szaporítása:

A krizantémot tőosztással és hajtásdugványozással is szaporíthatjuk. Az előbbinél válasszuk ketté a növényt a gyökereinél, és ültessük el a két tövet. Az utóbbinál az anyanövényről szedett, 5-6 cm-es dugványokat ültessük el tápdús földbe, és tegyük napos helyre. Miután bokrosodni kezd, rendszeresen bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk, kétszer-háromszor csípjük vissza, és a száron megjelenő oldalbimbókat távolítsuk el.

Milyen növényt vásároljunk?

Bokros növényt válasszunk, egészséges levelekkel és sok bimbóval. Ne legyen rajta sok kinyílott virág.

Krizantém teleltetése

Már az ültetésekor ügyeljünk rá, hogy a növényt jó vízelvezetésű talajba ültessük, ez elengedhetetlen a krizantém sikeres teleltetéséhez.

A növény levelei néhány keményebb fagyot követően megbarnulnak, elhalnak. Ezt követően metsszük vissza a szárait, a föld felett kb. 8-10 cm-re. A szárból meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a teljes növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak kihajtani. Ha tehát a krizantémot teljesen a föld felszínéig visszametsszük, a következő évben nagy eséllyel kevesebb szár fog növekedésnek indulni.

Ezt követően a növényt jó vastagon takarjuk be mulccsal, amikor a föld már fagyott. A mulcs helyett szalmát vagy száraz leveleket is használhatunk. Ez a védőréteg biztosítja a talaj folyamatos hőszigetelését.

 

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít