Keresés

Karácsonyi manók bűvöletében

A karácsonyi manók az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Ahogy közeledik az év vége, egyre több üzlet kínálatában bukkannak fel kisebb, nagyobb, fehér szakállas manófigurák, általában filcből, posztóból, hogy ajtó, ablak mellett állva vagy éppen egy szekrény tetején üldögélve várják együtt a családdal a karácsonyt.

De vajon mit kell tudni a karácsonyi manókról?

Egy régi Mikulás-versben, amelyet az amerikai író Clement Clarke Moore jegyez, jelent meg első ízben a karácsonyi manó fogalma. Ebben a versben maga a Mikulás is egy pici, idős, jókedvű manó volt, aki 8 apró rénszarvas által húzott kicsiny szánon érkezett, színes bundákba öltözve. A jól ismert piros Mikulás-ruha eredetileg egy XIX. századi illusztrációjából ered, de a mai napig szimbolikus Mikulás-képet a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya hozta be a köztudatba.

Az Elf-láz Magyarországot is elérte

A Mikulás a legenda szerint ugye az Északi-sarkon dolgozik, az ajándékok elkészítésében pedig manók segítenek neki. Egyúttal ők a felelősek azért, hogy megfigyeljék, jól viselkednek-e a kisgyerekek, s segédkeznek az ajándékok házhoz szállításában is. Egy ideje azonban új hagyomány indult, 2005-ben ugyanis született egy mese: Elfonthe Shelf, azaz Manó a polcon címmel, amely sok családban világszerte új karácsonyi hagyományt teremtett. A csintalan pirosruhás manók ugyanis december 1-én beköltöznek a rájuk bízott gyermekekhez, és Mikulás vagy Karácsony napjáig figyelik őket és jelentenek róluk a Mikulásnak. S hogy nekik már ne kelljen rosszalkodniuk, a manók követnek el helyettük mindenféle csínyeket. Az Elf-láz Magyarországot is elérte, egyre többen vágnak bele a „manózásba”, a gyermekek legnagyobb örömére.

Az Elfek karcsú, piros ruhás, esetleg csíkos harisnyás gyermekarcú manók,

pufók, szakállas társaik viszont egy másik, természetesebb vonalat követnek, ők a skandináv hagyományokból született manók. A skandináv mítosz szerint számtalan manó segíti a mindennapokat: ott van a Gårdstomte, vagyis az udvari manó, aki a gazdaságokban dolgozik, Hustomte, a házimanó, aki az alagsorban vagy a tetőtérben él és arról gondoskodik, hogy mindig tiszta legyen a ház. Ugyancsak fontos lény az erdei manó, vagyis a Skogstomte, aki régi rönkökben, fák odvában lakik, és az erdő állatainak biztonságára vigyáz, gondoskodik táplálékról, figyelmezteti őket a veszélyre. Jultomte, a karácsonyi manó pedig a kedves gyerekeket keresi fel, igaz, nem a kéményen át érkezik, hanem simán bekopog az ajtón, eszik egy kis vajas-mandulás zabkását, majd átadja az ajándékokat. Ezeknek a figuráknak a keveredéséből született meg a svéd grafikus, Viktor Rydberg rajzai alapján 1881-ben a ma ismert svéd Mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkában, zöld kabátban, barna nadrágban és nagy faklumpában kopog be a házakhoz karácsonykor az ajándékokkal.

A svéd karácsony elengedhetetlen kelléke a vajas-mandulás zabkása mellett a forralt bor, és egy különleges keksz, amelyet a manóknak szintén előszeretettel kínálnak.

Mézeskalácsos keksz mandulával és tőzegáfonyával

Hozzávalók: (kb. 40 db kekszhez)
 • 100 g szobahőmérsékletű vaj
 • 1 bögre (2 dl) kristálycukor
 • 3 tojás
 • 4 bögre búzaliszt
 • 2 teáskanál őrölt gyömbér
 • 2 teáskanál őrölt fahéj
 • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
 • 3 teáskanál sütőpor
 • 2 teáskanál vaníliáscukor
 • ½ teáskanál só
 • 2 dl hámozott pirított mandula
 • 100 g tőzegáfonya
 • 1 mokkáskanál liszt az áfonyához
Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

2. Morzsoljuk össze a cukrot és a vajat, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. 

3. A száraz összetevőket öntsük egybe, keverjük el, majd dolgozzuk össze a vajas-tojásos keverékhez. 

4. Az áfonyákat szórjuk meg a pici liszttel, majd dolgozzuk bele a tésztába, a pirított mandulákkal együtt. 

5. Az elkészült tésztát osszuk 3 egyforma részre, sodorjuk hosszúkás alakúra, majd helyezzük őket kivajazott, vagy sütőpapírral letakart sütőlapra. Süssük kb. 15-20 percig.

6. Ha elkészült, vegyük ki a tepsit és a sütőt zárjuk el. Kis ideig hagyjuk hűlni a süteményeket, majd szeleteljük fel őket kb. 2 cm vastagságú darabokra. Az így elkészült biscottikat tegyük vissza a még meleg sütőbe egy rövid időre, hogy kellőképpen kiszáradjanak és finom ropogósak legyenek.

 Tökéletes kísérője lesz a forralt bornak!

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!