Jégbe zárt koszorú
A tél az alkalmi dekorálások ideje a szabadban. A lombját vesztett, kissé szürke látványt elsősorban az ünnepek idejére szokás ellensúlyozni különböző dekoratív díszekkel, amik színt és vidámabb hangulatot hoznak az elcsendesült kertbe. Azonban a decemberi meghitt hangulatú napok után is hosszú még a tél, és néha bizony fejtörést okoz, milyen ötlettel tegyünk hangulatosabbá egy-egy kerti sarkot, amit szívesen nézegetnénk a meleg szobából kitekintve is. Tartósan fagyos napokra remek elfoglaltság a jégkoszorúk készítése, az eredmény garantáltan szemet gyönyörködtető lesz!
A jégbe zárandó terméseket, ágacskákat lecsipegethetjük a kertünk kincseiből, de a természetben tett téli séták alkalmával is gyűjthetünk néhány hozzávalót. A mi esetünkben még nyáron szárított levendulavirág és ősszel szüretelt mogyoró is került a kompozíciókba.
A díszeink akkor lesznek mutatósak, ha egy koszorúhoz csak egy-két hozzávalót használunk. Kerülhet bele mindenféle örökzöld, tuják, borókák, buxusok ágvégei. Nagyon mutatósak a színes bogyók, mint pl. a Japán Szentfa (Nandina domestica) piros gömböcskéi és a csipkebogyó is.
Mivel koszorú formát szeretnénk, a fagyasztáshoz kuglófformákat használjunk. Ez lehet hagyományos méretű, vagy 6-os pakkban kapható mini forma is. Jelentősen megkönnyíti a munkát, ha szilikon formákkal dolgozunk, de bármilyen fagyálló kuglófsütő edény megfelel. Ezeket háromnegyed részben feltöltjük vízzel, és csinosan elrendezzük bennük a terméseket-ágakat. Ezek után nincs más dolgunk, mint kihelyezni őket a kertbe egy vízszintes felületre.