Így dobd fel a gyerekszobát kis költségvetésből!

Egyszerű, gyors, mégis látványos változást szeretnél a gyerekszobában – de nem egy vagyonból? Mondjuk és mutatjuk, ezt milyen praktikákkal érheted el. Így dobd fel a gyerekszobát: 

1. Milyen legyen a stílus?

Akár azért szeretnél változtatni pár részleten, mert a kicsi új életszakaszba lép – például most kezdődik a bölcsődei vagy óvodai beszoktatás –, akár azért, mert egyszerűen unod a régit, egy dolog mindenképp hasznos lehet: ha előre eldöntöd, milyen stílust, milyen hangulatot szeretnél a gyerekszobába varázsolni. 

Legyen hercegnősebb, vagy épp több zöldet csempésznél be? Esetleg még inkább egy kis kreatív zseni igényeire szabnád a teret? Ha az irány megvan, könnyebb lesz eldönteni, milyen részleteken változtass.  

dzsungeles gyerekszoba
Forrás: instagram.com/architect_polina_afonskaya/

Előtte

Forrás: snaptwice.com

Utána

gyerekszoba felújítás után - fiús
Forrás: snaptwice.com

2. Festeni vagy nem festeni?

Ez itt a kérdés, és tényleg. Egy teljes szoba kifestése elég macerás lehet – akkor is, ha kis alapterületről beszélünk –, ezért azt javasolnánk, nézz körül először az egyéb faldíszítési alternatívák közt. 

Csak egy példa: ma már számtalan webáruházban beszerezhetsz falmatricákat. Sokféle van, csak győzz válogatni! Ezek tényleg egyszerűen és villámgyorsan segítenek elérni az általad megálmodott stílust. De ha mindenképp festenél, érdemes ezt a munkát egy-egy falfelületre korlátozni.

így dobd fel a gyerekszobát - falmatrica
Forrás: bonami.hu

3. A textíliák szerepe

Talán eddig nem figyeltél túlságosan arra, hogy milyen függöny, sötétítő, szőnyeg és ágytakaró kerül a gyerekszobába. Pedig ezeknek nemcsak a harmónia elérésében van fontos szerepük, hanem abban is, hogy egy minél kedvesebb, kuckósabb zugot alakíthass ki csemetédnek. Egy olyan helyet, ahol szívesen játszik – veletek, vagy akár egyedül is. 

Érdemes tehát olyan lakástextilekkel feldobni a gyerekszobát, amik amellett, hogy szépek, még kellemes, puha tapintásúak is. Arra is figyelj, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek, hiszen a kicsiknél még gyakran fordulnak elő „balesetek” étellel-itallal és más egyébbel is. Ilyenkor az ágyneműt, az ágytakarót vagy a szőnyeget bizony mosni kell…

így dobd fel a gyerekszobát
Forrás: Bulgac / Getty Images

Előtte

gyerekszoba felújítás előtt
Forrás: thespruce.com

Utána

gyerekszoba felújítás után
Forrás: thespruce.com

4. Valami egyedi

Lehet, hogy egy kis gondolkodás után arra jutottál, hogy a gyerekszoba tulajdonképpen rendben van, nincs szükség változtatásra, de valami kis egyedit mégis becsempésznél a gyerkőcnek. Mi legyen az? 

Az indián sátrak az utóbbi időben nagyon menőnek számítanak – ha egy ilyen mellett döntesz, a kicsi igényei szerint rendezheted be szépre és kuckósra. De az is lehet, hogy valami személyes dolog hiányzik, például egy parafatábla, amire a kis maestro műalkotásait tehetitek ki, vagy egy családi fotómontázs, keretben a falra.

indián sátor gyerekszobába
Forrás: instagram.com/nynneetliloujos/

5. A megfelelő világítással teheted fel az i-re a pontot!

El sem hinnéd, mennyire meg tudja változtatni a szoba hangulatát egy-két jól elhelyezett fényforrás! Azt pedig mondanunk sem kell, hogy manapság már mennyi jópofa gyereklámpa közül tudtok válogatni, elérhető áron. 

Ha nem akarod lecserélni a főfényt, válassz mellé LED-szalagot vagy más, LED-es fényforrást. Arra ügyelj, hogy nap közben is mindig legyen elég fény a játékhoz és tanuláshoz, este viszont, amikor már a pihenés kap főszerepet, inkább csak jelzőfényeket használjatok!

Érdemes a gyerekszobába a meleg fehér (2700–3000 kelvin) izzók közül választani, mert ezek ideálisak a pihenéshez, a nyugodt időtöltéshez. A hideg fehér (5500-tól 6400 kelvinig) viszont már ébren tart.

led szalag gyerekszobába
Forrás: rejtett-vilagitas.hu

Ha inkább csak feldobnád valami kis extrával a gyerekszobát, akkor a LED-es gömb fényfüzérek segítenek. Ezek télen-nyáron barátságos hangulatot varázsolnak a lurkók birodalmába. 

A legkisebbek, vagyis a babaszoba világítását pedig mindenképp érdemes éjszakai fénnyel is kiegészíteni, hogy éjjel se legyen teljesen sötét odabent. Nagyobb gyerkőcnek pedig ezeken túl már lehet szó saját olvasólámpáról is, hogy este még a saját kis kuckójába visszavonulva olvasgathassa kedvére a kedvenc könyvét.

íróasztallámpa éjjelifénnyel
Forrás: egloshop.hu

Ha pedig okosotthonra vágytok, csak biztatni tudunk az okos világítások kialakítására – a gyerekszobában is. Mert egyrészt remek ötleteket lehet ma már megvalósítani, másrészt pedig óriási élmény és nagyon látványos, amikor a világítást a gyerekek akár a saját hangulatuk szerint is alakíthatják.

Ha kedvet kaptál, hogy kiegészítsd vagy lecseréld a világítást a gyerekszobában, a eglolampaboltok.hu kínálatában biztosan találsz az igényeiteknek megfelelő termékeket.

Szöveg: Balogh Mia 

így dobd fel a gyerekszobát - eglo okos fényforrás
Forrás: egloshop.hu
Scroll to Top