hydrangea.jpg

A színek hatásai

Környezetünk színei eltérő reakciókat váltanak ki belőlünk, különböző hatással vannak ránk. Megnyugtatnak, élénkítenek, növelik a munkaképességet, vagy épp nyomasztóak nagy felületen. Ezért nem mindegy – egyéni kedvelésünk mellett –, milyen árnyalatokat választunk otthonunk bizonyos pontjain.

A zöld

analoge

Forrás: dekoration.de

Ez az egyik legkedveltebb szín, a természet színe. Harmonikus, nyugtató, kiegyensúlyozott hatása miatt gyerekszobában, irodákban előszeretettel alkalmazzák, de kiegészítőként minden enteriőrbe beleillik. Enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit.

gruene

Forrás: dekoration.de

A kék

blaue

Forrás: dekoration.de

Annak ellenére, hogy hideg színként tartjuk számon, békét és harmóniát áraszt. Mivel nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, sokszor használják hálószobában, de növeli a munkaképességet, és segíti az intuíciót, ezért irodákban is a leggyakrabban felhasznált szín. Étkezőbe viszont nem ajánlott, mert csökkenti az étvágyat.

tuerkis

Forrás: dekoration.de

A szürke

dunkle

Forrás: dekoration.de

A szürke szín a fehér tisztasága és a fekete dominanciája között áll. Elegáns, méltóságos és hűvösséget sugároz, az értelem, a bölcsesség színe. Viszont vigyázzunk: rosszul alkalmazva nyomasztó, melankolikus, depresszív hatást kelt, ezért alaposan gondoljuk meg, mielőtt bárhová is felkenjük a grafitszürke festéket.

brauntoene

Forrás: dekoration.de

A bordó

rote

Forrás: dekoration.de

A szenvedély és a szerelem színe a piros, valószínűleg azért, mert lelkesítő, dinamikus hatással bír: növeli a pulzust, légzést és szívverést is. Éppen ezért bánjunk vele óvatosan. Leggyakrabban a konyhában vagy a hálószobában szokták alkalmazni, de utóbbiban semmiképpen sem az összes falnál.

A barna

lakberinfo

Forrás: lekberinfo.hu

Természetességet szimbolizál, ehhez köthető az is, hogy az anyaság színének is tartjuk. Emiatt sokszor a babaszobát barnára festik, de semlegessége miatt bármilyen helyiségben felhasználhatjuk. Stabilitást, megbízhatóságot és biztonságot sugall.

A fehér

farbschema 1

Forrás: dekoration.de

A tisztaság és a béke színe, rendre késztet, serkenti a problémamegoldó készséget, egyesek szerint a boldog otthon jelképe is. Fehér falakat bátran alkalmazhatunk, mivel így nagyobbnak látszik a tér, viszont konyhában, gyerekszobában óvatosan kell vele bánni, ugyanis a legapróbb foltok is meglátszanak rajta.

A lila

Liladeavita

Forrás: deavita.com

A lila egyszerre sugároz kifinomultságot, nőiességet, jólétet és luxust is. Mivel a kék és a piros keveredéséből születik meg, ezért harmóniát teremt a két szín ellentéte között. Ösztönzi a kreativitást, motivál, az elmére és az idegrendszerre nyugtatóan hat, ezért dolgozószobában, világos, pasztell tónusa gyerekszobában is jó döntés lehet.

Tippünk:

Válasszunk sárgát! Gyakran azonosítjuk az irigység színeként, pedig rengeteg területen pozitív hatást vált ki, ezért bármilyen helyiségben felhasználhatjuk. Erősíti a gyomrot, fokozza a szellemi aktivitást, növeli a kommunikációt, vidám, optimista, energikus szín, beindítja a kreativitást, inspirál. 

gelbe

Forrás: dekoration.de

 

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít