hydrangea.jpg

Zsaluzia kisokos, avagy mit kell tudnunk erről a modern kültéri árnyékolóról?

A magyar árnyékolástechnika világában sokak számára még mindig újdonságszámba megy, hogy a kültéri megoldások között nemcsak a redőny, hanem egy másik kitűnő alternatíva, a zsaluzia is megtalálható.

Sőt mi több, utóbbi népszerűsége folyamatos növekedést mutat, így egyre több épületen – már nemcsak irodákon, hanem egyszerű magánlakásokon és családi házakon is – találkozhatunk különböző méretű és színű zsaluziákkal, melyek kiváló helyettesítői a redőnyöknek, sőt mi több, sokkal több lehetőséggel is kecsegtetnek a beállítások, valamint a szerelési megoldások tekintetében egyaránt.

Mivel a zsaluzia sokak számára valóban egy kevéssé ismert árnyékolástechnikai eszköz, ezért feltettünk néhány célzott kérdést Sárközi Jánosnak, a Zsaluziavilág tulajdonosának azzal a célzattal, hogy egy átfogó és alapos bemutatót kaphassunk általa a kérdéses termék sajátosságairól.

Ha valaki kültéri árnyékolót keres, miért a zsaluziát válassza?

Erre a kérdésre lehetetlen röviden válaszolni, de elsőként fontos tisztázni, hogy nincs túl sok alternatívánk a választáskor, hiszen létezik az évtizedek óta ismert és sikerrel alkalmazott redőny, valamint a zsaluzia, mely mind a működési elvet, mind a megjelenést tekintve teljesen más alapokon nyugszik. A legtöbben általában azért választják a zsaluziát, mert újdonság és sokkal modernebb összhatást kelt, mint az „unalmas” redőny, ami nem elhanyagolhatatlan szempont, de azért ennél sokkal mélyebbre kell ásnunk, ha a választás okait szeretnénk megfelelően körbejárni.

Érdemes megjegyezni például, hogy egy ilyen árnyékoló rendkívül masszív felépítésű – ellenáll a nagy szélnek, az esőnek és az UV-sugárzásnak is –, kifejezetten kültéri használatra lett megalkotva úgy, hogy közben a beltéri reluxák sajátosságaira épül, tehát a napsugárzást és a kíváncsi tekinteteket egyaránt forgatható alumíniumlamellákkal tartja távol otthonunktól. Ennek köszönhetően egy redőnyhöz viszonyítva sokkal változatosabb lehetőségeket ad a tulajdonosok kezébe, hiszen úgy képes például visszaverni a napsugárzást, hogy közben a fényt átengedi, amire a klasszikus kültéri rivális soha nem lenne képes. Ha ehhez hozzávesszük a magánélet megóvását vagy a kimagasló vagyonvédelmet, hovatovább az esztétikus megjelenést, talán nem is lehet kérdés többé ez a kérdés!

 

Van lehetőség vakolható tokos kialakításra?

Mivel a hőszigetelés a modern építőipar egyik legjelentősebb trendje, illetve amiért a redőnyök esetében is egyre nagyobb kereslet mutatkozik rá, természetesen a zsaluziák is elérhetők vakolható tokos kialakítással. Sőt mi több, a lehetőségek tárháza ezen a téren szintén sokkal szélesebb, mint a redőnyöknél, hiszen bár a teljes lamella-takaró, illetve a lefutók is vakolhatók, avagy elrejthetők a homlokzatban, de léteznek speciális szendvicspanelek, melyek a hőszigetelés tekintetében lényegesen előnyösebbek, és ugyanolyan professzionális megjelenéssel kecsegtetnek, mint a klasszikus vakolás esetén.

Ha tehát modern és letisztult hatást szeretnénk elérni otthonunk árnyékolóival, a zsaluziák garantáltan ideális társaink lesznek ebben, de fontos kiemelni, hogy az alapszabály itt is él: a vakolható tokszerkezet kizárólag építkezéskor vagy utólagos homlokzati hőszigeteléskor alakítható ki. Ellenkező esetben két további alternatíva közül választhatunk magunknak! Létezik a klasszikus külső tokos megoldás, mint a redőnyöknél, azonban van egy harmadik alternatíva is, mégpedig a homlokzati zsaluzia képében, amit olyan helyekre vagy speciális formájú nyílászárókra egyaránt felszerelhetünk, ahol a többi megoldás korábban kudarcot vallott. Mint neve is mutatja, ezt a típust a homlokzathoz, és nem a nyílászáróhoz erősítik, így sokkal robosztusabb megjelenéssel rendelkezik, de cserébe garantáltan nincs előtte akadály.

 

Mennyire befolyásolható a zsaluzia megjelenése?

Lényegesen jobban, mint egy redőnyé! Míg a mindenki által ismert klasszikus árnyékoló-típusnál legfeljebb a tokszerkezettel és a színnel lehet variálni, addig egy zsaluziánál a lamellák kialakítását egyaránt módosíthatjuk a rendeléskor. Ennek megfelelően beszélhetünk C-, S- és Z-lamellás megoldásokról, melyek nemcsak az árnyékoló megjelenését képesek formálni, de hatásukat és hatékonyságukat egyaránt befolyásolják.

Míg például a C-lamellás zsaluzia egyfajta kezdőkategóriaként definiálható, mely egyébként kiválóan ellátja az árnyékolási feladatokat, addig az S-lamellás megoldás ennek a továbbfejlesztett megoldásaként az extra gumis élekkel sokkal csendesebb működést, precízebb záródást, ezáltal magasabb szintű hang- és hőszigetelést is kínál. A modern zsaluziák non plus ultrája jelenleg a Z-lamellás modell, mely nemcsak rendhagyó és kiemelkedően modern dizájnnal büszkélkedhet, de a szigetelés és az árnyékolás terén egyaránt kimagasló értékekkel kecsegtet.

Természetesen a fentiekben említett színezhetőség is a legmagasabb szinteken alkalmazható a zsaluziáknál, ezáltal a szivárvány szinte minden színében pompázhat az árnyékoló, sőt mi több, lehet eltérő árnyalatban kérni a lamellákat és a tokszerkezetet, de a természetesség híveinek a fahatású megoldásokat szintén érdemes számításba venni.

Miként működtethető egy zsaluzia?

Már elhangzott egyszer, hogy a zsaluzia és a redőny alapvetően csak a működési elvben és a megjelenésben különbözik egymástól, mely kijelentés a mozgathatóság tekintetében szintén tetten érhető. Ennek megfelelően ezek az árnyékolók is működtethetők kézi erővel, de gurtni helyett egy hajtókar bevezetésére van szükség, melyet egy erkély esetén akár kültéri kialakítással is el lehet helyezni, ha nincs elegendő helyünk a szereléshez, lévén a megfelelően kialakított nyílászáró és a kellően vastag tokszerkezet elengedhetetlen ilyenkor.

Ha modernebb és kényelmesebb megoldást szeretnénk, a motorizálás is járható út a zsaluziák esetén, amikor egy teljesen elrejthető tengelymotor kerül beépítésre a mozgatószerkezetbe, melyet a kapcsolódó távirányítóval akár egyetlen gombnyomással tudunk nyitni és zárni. Bár ilyen formában kétségtelenül egyszerűbb egy árnyékoló működtetése, azonban fontos a megfelelő tervezés és előkészület, hiszen a falba vésve vagy külső kábelcsatornán el kell juttatnunk az elektromos hálózatot a motorhoz, ami okozhat néhány kellemetlenséget, de a plusz munka minden esetben garantált, akárcsak az extra költségek. Az okosotthonok világában azonban érdemes a motorizáláson gondolkozni, hiszen ez jelenti az árnyékolástechnika jövőjét!

Olyannyira, hogy az automatizált, avagy önműködő zsaluziáknak is egy elektromos megoldás adja az alapját! Egy elektromotorhoz például már csak megfelelő szenzorokat kell kötni ahhoz, hogy képesek legyenek az időjárás vagy a napszakok változására, a saját beállításaink függvényében, külső beavatkozás nélkül módosítani a lamellák állását. Szeretnénk minden reggel napsütésre ébredni? Alaposabban megtámogatni nyílászáróink védelmét és szigetelését viharban vagy hűvösebb időszakokban? Esetleg otthonunk vagyonvédelmét növelnénk tartósabb távollét esetén? Az automatizálás mindig jó alternatíva lesz, sőt mi több, segítségével még a távoli működtetés is megvalósítható egy az internethez kapcsolódó okostelefon vagy számítógép által.

 

Mennyire tartós egy ilyen árnyékoló?

Mivel a zsaluzia alapját erős, időjárásálló alumínium adja, ezért a tartósság tekintetében garantáltan nem lesz rá panasz. Nyilvánvalóan a szakszerű működtetés és az automatizálás évekkel is meghosszabbíthatja az árnyékoló élettartamát, de a jobb minőségű alumínium redőnyökhöz hasonlóan biztosan nem néhány esztendőben, hanem évtizedekben gondolkozhatunk a szavatosság kapcsán. Nem véletlenül nevezik az imént elhangzott tulajdonságokkal egyetemben a legjobb ár-érték arányt kínáló kültéri árnyékolóknak a zsaluziákat!

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít