hydrangea.jpg

Kíváncsi vagy a világ legmagasabb faházára?

Bár e szó hallatán egy kis erdei házikóra gondolhatunk leginkább, itt azonban, most egészen másról van szó. Norvégiában ugyanis nemrégiben átadták a világ legmagasabb fából készült toronyházát, a Mjösa-tornyot, új szintre emelve ez által a -faház- fogalmát.

A világ legmagasabb faházát idén márciusban adták át Norvégiában.

A 18 emeletes épület 85,4 méteres magasságával, mindössze 1,4 m-el előzte meg az eddigi rekordert, az ausztriai HoHo Wient (mely 84 méter magas).

A torony építéséhez - a fenntartható fejlődés jegyében- olyan faanyagot (Kerto LVL ) választottak, melynek kicsi az ökológiai lábnyoma, így a végeredmény egy környezetbarát épület lett.

A Mjösa-torony 85,4 méter magas.

Az épületnek nem csak a homlokzata, hanem a tartószerkezete is fából készült, azonban a felsőbb emeleteken már betont is használtak az építők, ezzel biztosítva az épület stabilitását.

A toronyépület alsó 10 szintjét (ahol hotelszobák és irodák kaptak helyet) Kerto LVL típusú fából készítették, ami több szempontból is jó választásnak bizonyult: hiszen könnyű és magas minőségű, így az építkezés is sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban haladt.

Természetesen a Mjösa-torony a tűzvédelmi szempontok maximális figyelembevételével készült, ami azért egy fa épületnél nem kis kihívást jelentett. A faanyagokat úgy kezelték le, hogy akár 90 percig is képesek ellenállni a lángoknak.

A szerkezet tartós, tűzálló fából készült.

A Mjösa-torony az építőipar változó trendjeinek egy szimbóluma lehet, mely bizonyítja, hogy a masszív szerkezetet fenntartható anyagokkal is létre lehet hozni, anélkül, hogy veszélyeztetnék a minőséget. 

A felhasznált anyagokat bioenergia felhasználásával állítják elő.

Az épület tervezői azt remélik, hogy a torony más építészeket is inspirálni fog, hogy olyan fenntartható anyagokat használjanak, mint például a fa.

Fenntartható fejlődés - „A jelen szükségleteit a nélkül elégíti ki, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket” (ENSZ - Közös jövőnk- Brundtland-jelentés)

A tervezőcsapat reméli, hogy a torony más építészeket és tervezőket is inspirál a fenntarthatóságra.

Az említett - Kerto LVL - faanyagot, egy finn cég a Metsä Wood gyártja, mely 100 %-ban bioenergiával működik, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Finnország 2030-ra 80% -kal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A Kerto LVL fa egy laminál, furnér fűrészáru, amelyet ragasztott faforgács alkot. Szuper erős, tartós és nem hajlítható, így ideális a padló és a gerendák szilárdságának növelésére.

Forrás: inhabitat.com

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít