hydrangea.jpg

Lakberendezés már az építkezés fázisában? Igen!

Valószínűleg sokaknak nem jut eszébe, hogy már az építkezés előtt, a tervezés során végig gondolják, hogy hogyan is szeretnék majd a lakást berendezni. Azonban biztosak lehetünk benne, hogy a későbbiekben sok bosszankodástól és fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ha a külsővel párhuzamosan a belsőt is megtervezzük. Természetesen itt nem a fal színének kitalálására és a bútorok stílusára gondolunk.

 

Bár kívülről szép, de belül sok a kompromisszum

A hatalmas ablakok, ívelt falak, bár kívülről jól néznek ki, de a berendezés és az élhetőség szempontjából nem biztos, hogy előnyösek.

Sok fényt akarunk a konyhába vagy a nappaliba --> de ha minden falon ablak van, hogy fogjuk majd praktikusan berendezni?

Közlekedő itt, folyosó ott --> értékes négyzetmétereket veszíthetünk el így

Túl nagy terek --> amikről kiderülhet, hogy nem tudjuk majd kellően kihasználni

Túl kicsire szabott terek --> problémás lesz berendezni

 

Előzzük meg a bajt!

Bár az építészek, tervezők alapvető berendezéseket, bútorokat bele rajzolnak a tervbe, de nem biztos, hogy az nekünk úgy lesz a legmegfelelőbb. Nézzük hát át alaposan a terveket, és próbáljuk meg magunk elé képzelni, különböző élethelyzeteket, - ahogy ülünk a nappaliba, vagy főzzük a vasárnapi ebédet-, és ennek megfelelően kialakítani a falakat, helyiségeket.

Akár lakberendező, vagy feng-shui szakértő segítségét is kérhetjük már ebben a fázisban. Hiszen egyszerűbb a problémát megelőzni, mint később korrigálni.

Hasznos tanácsok!

1. Egy jó építész, anélkül neki sem áll a tervezésnek, hogy ne venné szemügyre a telket testközelből. Hiszen egy lakás élhetősége szempontjából a tájolás is nagyon fontos kérdés. Ha lehetséges, a nappali déli vagy nyugati, a hálószoba keleti vagy nyugati fekvésű legyen, az északi, hűvösebb oldalra pedig érdemes mondjuk a kamrát, fürdőszobát tervezni.

2. Jól különítsük el a közösségi tereket (nappali, konyha, étkező, vendégmosdó), az intim zónától (hálószobák, fürdőszoba, gardrób).

3. A bejárat közelében legyen a vendégvécé, így a látogatóinknak nem kell az intim zónában lévő családi fürdőbe mennie.

4. Ha nagy a család, vagy gyakran fogadunk vendégeket, célszerű az előszobát is úgy kialakítani, hogy legyen bőven hely a cipőknek, kabátoknak.

5. Legyen megfelelő mennyiségű tároló hely. (Mert abból, mint tudjuk sosem elég.) :-)A gardrób lehetőleg a hálószobában, vagy a közelében legyen, míg a nappaliban inkább a könyvek, és egyéb dolgok elhelyezésére legyen elegendő hely.

6. A hálószoba méretét nem kell eltúlozni, hiszen ide nagyrészt csak este térünk be. Az itt nyert négyzetmétereket fordítsuk inkább a fürdőszobára például, ahol sokszor okoz gondot a túl szűkös hely.

7. Amíg kicsik a gyerekek, jobb, ha a szobájuk minél közelebb van a szülői hálóhoz, így a szülőknek is egyszerűbb, mert az éjszaka közepén, nem kell a fél lakáson keresztül mászni, ha felébrednek. Kamasz gyerekek esetében viszont, ez a szabály éppen fordítva igaz.

8. Kerüljük a sok felesleges közlekedőt, folyosót, mert ezek csak úgy habzsolják a hasznos négyzetmétereket.

9. Gondoljuk át a teraszajtók megközelíthetőségét, honnan szeretnénk majd kimenni, a konyhából vagy a nappaliból?

10.  A konyha okos tervezése is alapvető létfontosságú. Vegyük figyelembe, hogy mennyit, milyen gyakran, és hány főre főzünk. Bár manapság nagyon elterjedtek az amerikai típusú (egy légtérben a konyha és a nappali) konyhák, nem biztos, hogy ez mindenkinek praktikus.

Képek forrása: derive.design

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít