hydrangea.jpg

Fát a fejünk fölé!

Manapság keveseknek jut eszébe, hogy a fa nem csak padló- vagy falburkolatként alkalmazható, hanem a plafonra is bátran tehetjük.

Na, jó mondanátok erre, de hogy passzolna egy lambéria a modern stílusú lakásomba?

Hát úgy, hogy van élet a lambérián túl is.

Rengeteg féle lehetőség közül választhatunk ma már, ha fa mennyezetet szeretnénk a nappaliba, a hálószobába, vagy akár a fürdőbe.

1

2

Lássuk, milyen előnyei vannak egy famennyezetnek?

-         - különleges megjelenés

  - meleg, barátságos hangulat

  - jó hőszigetelő

  - változatos termékkínálat, így mind a klasszikus, mind a modern stílusba könnyedén beilleszthető

3

4

5

Mit tartsunk szem előtt, ha fa mennyezetet szeretnénk?!

1. Van-e elég helyünk?

Egy fából készült mennyezet ugyanis csak nagyobb belmagasságnál mutat jól, különben összenyomja a teret. Így ha a szoba belmagassága legalább 3 méter, akkor szinte bármilyen fából készült mennyezetet választhatunk, de ha ennél alacsonyabb, akkor egy alternatív megoldásra kell gondolni. Például: lefesteni a mennyezetet fehérre, vagy a fal színével megegyezőre, így a magassági probléma kiküszöbölhető, és a szoba vizuálisan magasabbnak fog hatni.

6

2. A padló és a mennyezet összhangja

Ha mind a padló, mind a mennyezet fából készül, a padlóra válasszunk sötétebb árnyalatokat, a falakra és a mennyezetre pedig világos színeket. Ugyanis, ha a mennyezet sötét fából készült vagy sötét árnyalatúra festjük, az nagyon komor légkört tud teremteni.

Ha viszont mindenképp ragaszkodunk a sötétebb árnyalathoz, gondoskodjunk a megfelelő megvilágításról, legye szó, akár mesterséges akár természetes fényről. Így elkerülhetjük, hogy azt a benyomást keltse, hogy a mennyezet túl alacsony.

8

PRO és KONTRA érvek

Előnyök:

- Környezetbarát, mert azon túl, hogy a természet szépségét hangsúlyozzuk, megfelelő kezeléssel, az emberi egészségre ártalmatlan, biztonságos anyagról van szó

- Elrejthetjük vele a mennyezet kisebb problémáit, hiányosságait, elektromos vezetékeket stb.

- Tartósság - a kiváló minőségű fa hosszú ideig megőrzi eredeti megjelenését, és ha megfelelően karbantartjuk, évtizedekig élvezhetjük a gyönyörű mennyezetünket

- Kiváló hang és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik

- Esztétikus - a fa egyedülálló szépsége és vonzereje, a modern ipar rengeteg alternatívái mellett is az egyik legmagasabb esztétikai értékkel bír

9

Hátrányok:

Mint mindennek, persze a fának is megvannak a hátulütői:

- 3 fő ellensége van: a víz, a tűz, és a kártevők. Így a speciális kezelésről, védelemről nem szabad megfeledkeznünk.

- Az ár is jelentős hátrány lehet, a fa fajtájától függően. A ritka és egzotikus fajok nagyon drágák, de a piac számos kedvezőbb árfekvésű alternatívát is kínál.

Hogyan lehet egy fa mennyezetet különböző lakberendezési stílusokkal kombinálni? 

10

Amikor a "fa mennyezetet" meghalljuk, az első kép, ami valószínűleg eszünkbe jut, hogy biztos egy rönkházról van szó, vagy egy klasszikus stílusban berendezett elegáns enteriőrről. Az alábbi képek azonban jól láttatják, hogy nem csak ebben a két esetben alkalmazható.

A fa és a kő tökéletes összhangja.

A fából készült mennyezet gyönyörűen kombinálható fehérre festett falakkal.

Fessük vagy ne fessük a fa mennyezetet? - ez egy nagyon jó kérdés!

7

A válasz pedig egyértelműen, mindig az adott lakástulajdonos ízlésétől, és a lakás belső kialakításától függ. Ha a ház rusztikus, country stílusú, és sok más elem is fából készült, akkor jobb, ha a mennyezet natúr, természetes megjelenésű marad. Így is különböző lehetőségek közül választhatunk a fa kezelésére vonatkozóan - impregnáló megoldások, lakk stb., melyek megvédik a fát, anélkül, hogy eltakarnák a fa erezetét, textúráját.

Ha pedig a ház stílusa nem igényli a fa természetes szerkezetének megőrzését, akkor egy lehetőség marad - a mennyezet lefestése, egy álalunk választott színre.

Ügyeljünk azonban arra, hogy olyan biztonságos festéket használjunk, amely nem bocsát ki semmilyen szagot, és nem tartalmaz mérgező anyagokat. Mindig olvassuk el figyelmesen a címkéket, és ellenőrizzük, hogy a terméket beltéri használatra tervezték-e.

Végezetül jöjjön még pár inspiráló kép csodás fa mennyezetekről:

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

 

Forrás: www.deavita.net

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít