hydrangea.jpg

SZELLŐztessünk!

Nem is gondolnánk, mennyire fontos!

Manapság ha nyílászáró vásárlás kerül szóba, az első és legfontosabb szempont a tökéletes hőszigetelés.

A kérdés azonban, hogy tudjuk-e megfelelően használni, ezeket a korszerű termékeket?

Inoutic szelloztetes otthon

TÉNYEK:

A levegőcsere alapvető higiéniai feltétel a helyiségek lakhatóságához. A lakás levegője idővel elhasználódik, ami a légutak és az allergiás tünetek megjelenésének szempontjából sem kedvező, nem beszélve a pára képződésről, melynek következménye a penész, ami szintén rendkívül egészségtelen.

Európa szerte több iskolában végeztek már kísérleteket, kutatásokat, arra vonatkozólag, hogy hogyan befolyásolja a levegő minősége (pontosabban a szén-dioxid tartalma) az ott lévők egészségi állapotát.

A vizsgálatok során kiderült, hogy nagyon szoros összefüggés figyelhető meg a figyelem fenntartása és a helyiség szén-dioxid koncentrációja között. Minél alacsonyabb a levegő szén-dioxid tartalma, a tanulók annál jobban képesek koncentrálni.

Ha viszont a szén-dioxid koncentráció meghaladja a megengedett értéket, a gyerekek fáradtak és álmosak lesznek, valamint csökken a figyelmük is. Továbbá, egy rossz levegőjű terem akár 10-20 százalékkal is növelheti a betegség miatti hiányzások számát!

Inoutic szelloztetes iskolaban

Tehát, ha megfelelő a levegő összetétele, nem csak otthon, hanem a tantermekben, vagy a munkahelyünkön is a gyerekek tanulási képességeit, illetve a felnőttek esetében a munkateljesítményt, akár 15 százalékkal is növelheti.

Hogyan szellőztessünk?

 
  • Keresztirányú szellőztetés, más néven kereszthuzat: lényege, hogy rövid időre (2-4 perc) sarkig tárjuk nem csupán az összes ablakot, hanem az ajtókat is, hogy a huzatnak köszönhetően kicserélődjön a belső tér levegője. Ez a leghatékonyabb szellőztetési mód, mivel a falak ennyi idő alatt nem hűlnek le, ezt naponta többször érdemes megismételni.
  • Hirtelen szellőztetés: ez azt jelenti, hogy nem túl hosszú időre (4-10 perc) kitárjuk az ablakot. Ez gyors levegőcserét eredményez, minimális energiaveszteséggel.
  • Résszellőztetés: az ablak bukó állásba való nyitása. A szakértők azonban nem javasolják ezt a módszert a hosszú szellőztetéshez, ugyanis jelentősen lehűl a bélésfal, és így nagyobb a páralecsapódás, emiatt pedig a penészképződés veszélye.
   
e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít