hydrangea.jpg

Feng Shui - Pozitív energiát a lakásba!

A feng Shui, egy több ezer éves kínai térrendezési művészet, mely napjainkban egyre nagyobb teret hódít a nyugati kultúrában is. Kihasználva - a harmóniára, békére, sikerre vágyó - nyugati embereket, nagyon sok ázsiai ihletésű dísztárgyat látnak el „feng shui” címkével, hogy könnyebben eladható legyen, de ez nem mindig fedi a valóságot, hiszen azért mert valami keleti nem biztos, hogy része a Feng Shui elméletének.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan lehet szépen és észrevétlenül alkalmazni, ezt az ősi kínai irányelvet, egy modern belső térben.

1

Akkor mi is a Feng Shui?

A Feng Shui magyarra fordítva azt jelenti:  „szél-víz”

E két természeti elem nagyon fontos szerepet játszik a kínai kultúrában. Úgy vélik, hogy a természetnek ez a két áramló eleme, a földet élettel és energiával tölti meg, és ezt a mindent átható életenergiát hívják úgy, hogy: Chi .

2

Egyszóval, a Feng Shui a kínai gondolkodásmódban egy olyan törvényrendszer, amely a térbeli elrendezést és az energiaáramlást szabályozza. Pontos és konkrét ajánlásokat kínál, hogy hogyan maximalizáljuk a helyet, mind a kinézet, mind pedig a pozitív energia áramlásának növelése érdekében.

3

Vannak, akik jobb egészségre, jobb kapcsolatokra, mások gazdagságra vágynak, és a listát még hosszasan sorolhatnánk. A Feng Shui, pedig azért is egy összetett tudomány, mert mindezen vágyak megvalósításhoz, eléréséhez pontos segítséget tud adni. A Feng Shui egyik legfontosabb alapelve, hogy öt elemre összpontosít.

4

A Feng Shui öt eleme

Fa, tűz, föld, fém és a víz. Mindegyik elemet egy adott szín képviseli, ami az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb módja annak, hogy elkezdjük belecsempészni a Feng Shui -t a lakásunkba.

A fa elem színe a: ZÖLD

5

A tűz elem színe a: PIROS

6

A föld elem színe a: BARNA

7

A fém elem színe a: FEHÉR

8

A víz elem színe a: KÉK

9

Ez az öt elem egymással szoros kölcsönhatásban van, melyet három ciklusra oszthatunk:

1. A termékeny ciklus

fengshui ot elem termekeny ciklus

 A születés ciklusának is nevezhetjük, hiszen itt mindegyik elem segíti az őt követőt a növekedésében.

 A fa táplálja a tüzet, a tűz (a Nap energiája) ad életet a földnek, a fém a földből-földben keletkezik,

a fém folyadékká válik, mikor megolvad, a víz pedig táplálja a növényeket.

 

 

 

 

2. Az uralkodás  ciklusa 

fengshui ot elem uralkodas ciklus

 Az uralkodás, vagy kontrollálás ciklusa melyet néha rombolónak is neveznek.

Itt minden elem kontrollálja a tőle két hellyel odébb lévőt.

Tehát a tűz megolvasztja a fémet, a föld gátak közé szorítja a vizet, a fém elvágja a fát,

a víz eloltja a tüzet, a fa kihasználja a földet.

 

 

 

3. Az ellenőrzés ciklusa

fengshui ot elem ellenorzes ciklus

 Az ellenőrzés vagy csökkentés ciklusa, melyet gyógyító ciklusnak is neveznek. Itt az elemek fordított sorrendben követik egymást, mint a tápláló ciklusnál. Szerepük az, hogy csökkentsék a megelőző elem erejét. A tűz elégeti a fát (ettől lesz meleg a kályhában), a fa felszívja a vizet (ettől növekszik), a víz rozsdásítja a fémet, a fém megmozgatja a földet (ásó, kapa), a föld eloltja a tüzet.

 

 

 

 

Kulcsfontosságú tehát ennek az öt elemnek az egymásra gyakorolt hatását megismerni, ha lakásunkat szeretnénk a Feng Shui tanítása szerint berendezni.

10

Nézzük most meg az egyes elemeket önmagukban is, hogy hogyan működnek egy modern belső térben.

Fa elem: növekedés és vitalitás

A Feng Shui fa eleme magában foglalja az életerőt, a növekedést. Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, mit jelentenek nekünk ezek a fogalmak, és milyen dekorációs elemek, kiegészítők sugároznák az élet, a növekedés, az állhatatosság és a túlélés energiáját?

Ha úgy érezzük a lakásunk energiaszegény, egészségre, vitalitásra vágyunk, használjunk több fa elemet, barna és zöld színű párnákat, szőnyegeket, helyezzünk el több cserepes növényt.

11

12

13

 

Tűz elem: szenvedély és siker

A tűz elem fontos eszköz a pozitív energiához, amikor motivációra, lendületre van szükség, magányosak vagyunk, figyelemre és elismerésre vágyunk.  Alapvetően, ha bizonyos területeken gyengének érezzük magunkat, akkor a tűzelem az, ami erővel vesz körül minket.

A tűz elemet a mély és merész színek képviselik - vörös, narancssárga, sárga, lila, bíbor, rózsaszín. A legjobban hegyes formák, például háromszögek, csillagok, valamint a ténylegesen tűzzel kapcsolatos dísztárgyak felhasználásával tudjuk legjobban kifejezni.

14

15

16

 

Föld elem: Stabilitás

A föld elem használata különösen fontos azon helyiségekben,  amelyek pozitív energiát igényelnek a stabilitás, a támogatás, a bizalom, a türelem és a táplálkozás területén. A Feng Shui -ban a földelemet a tűz elem támogatja, így a két elem közötti kapcsolat nagyon erős, ami azt jelenti, hogy ha a föld elem  jelen van az otthonunkban, legalább egy kicsit jelen kell lennie a tűz elemnek is. Ha például azt érezzük, hogy az elképzeléseink nem akarnak megvalósulni, szükség lehet kevesebb földelemre és több tűz vagy vízelemre.

A föld elemet, barna, homok és krémszínek használatával, kristályok, kövek, tükrös bútorok elhelyezésével csempészhetjük a lakásba.

17

18

19

 

Fém elem: tisztaság és könnyedség

A fém elemet fehér és szürke színnel tudjuk megjeleníteni, fehér párnák, szürke fal, fém dekorációk, fehér szőnyeg stb.  A fehér szín használatával, a teret páratlan nyugalom, könnyedség, tisztaság, frissesség járja át.

20

21

Víz elem: szabadság

Ennek az elemnek a színe, a kék minden árnyalata és a fekete. Ha úgy érezzük, hogy nincsenek céljaink, ötletre, kreativitásra van szükség, akkor válasszunk ilyen színű kiegészítőket, párnákat, szőnyegeket. A vizet ábrázoló festmények, szökőkutak is ezt az elemet erősítik.

22

23

 

Forrás:

http://www.homedit.com

http://www.sikeres-fengshui.hu

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít