Harc az elszabaduló energia árak ellen

Sajnos egyre inkább egyértelmű, hogy a villamosenergia- árak eddig ismeretlen magasságba szállnak el. Nem számíthatunk arra, hogy előbb- utóbb minden visszazökken a régi kerékvágásba! Sem a rohamosan növekvő infláció, sem a szomszédban zajló háború és következményei nem azt mutatják, hogy a villamosenergia- és más energiahordozói árak nemsokára csökkennének.

Van megoldás?

A kérdés az, lehet-e valamit tenni, hogy mérsékeljük az elhasznált villamosenergia után fizetendő költségeket?Az energiaköltségek csökkentésének hatékony módja, ha gyorsan megtérülő napelemes rendszerrel termelünk saját részre energiát, így tulajdonképp egy háztartási méretű „kiserőmű” rendszerrel kiválthatjuk a villamosenergia számlát. Energiatárolók alkalmazásával még a hatékonyság tovább növelhető.

Meddig van időnk?

A szaldó elszámolás végéig, azaz 2023. évvégéig mindenképpen érdemes kiépíteni a napelemes rendszert. A megnövekedett érdeklődés miatt van, ahol ötszörös-hatszorosára, de olyan is, ahol a tizenkétszeresére nőtt az eddigi érdeklődés. Így aztán hosszabb válaszidőre, lassabb átfutásra kell számítanunk. De érdemes kitartónak lennünk, ha rendszerhez szeretnénk jutni, ugyanis a gyors kapcsolatfelvétel, a többszöri, kitartó, fogyasztói telefonálás most sikert és vele együtt előbb elérhető napelemes rendszert jelenthet a telepítés előtt állók számára.

Napelem telepítés támogatással?

Az Otthonfelújítási támogatás még most is, egészen 2022. december 31-éig igényelhető. Vagyis azok, akik még nem igényelték, – ha gyorsan pályáznak – még élhetnek ezzel a lehetőséggel. A támogatás igénybevételével pedig a napelemes rendszerek költségeinek akár a felét is finanszírozhatjuk. Azonban ez a támogatás utófinanszírozású. Vagyis előzetesen nekünk kell kifizetnünk a rendszer kiépítését, aztán a számlák benyújtásával utólagosan igényelhetjük vissza annak összegét az államtól. Ha nincs elég önerőnk, lehetséges felújítási célú személyi kölcsönt igényelnünk, esetleg ingatlanfedezettel jelzálog alapú hitelhez is hozzájuthatunk, amit a támogatás elnyerésével visszafizethetünk. Emellett létezik 100 %-ban vissza nem térítendő állami támogatás is a napelemekre, ami bizonyos feltételek mellett ez év novembertől igényelhető.

Ugyanez számokban (években)

A jelenlegi energiaárak mellett (nem számolva a jövőben várható áremelkedésekkel) körülbelül 5 év alatt megtérül a napelemes rendszerekre fordított befektetésünk. A hazai szakemberek úgy kalkulálnak, hogy már nemcsupán egy- egy nagyobb összegű villanyszámla, de körülbelül 8-10 ezer forintos áramköltség mellett is megéri a megújulóra való átállás.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!