Egy örökéletű retrosztár: a Százszorszép bonbonosdoboz

A mindennapjainkat továbbra is áthatja a retro reneszánsza – a különféle divatirányzatok, tárgyak, emlékek sorában érdemes elidőznünk egy generációk számára sokat jelentő kultikus darab, a Százszorszép bonbon dobozánál is. Sokunknak meglehet akár gyerekkori emlékképként a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Stühmer Százszorszépe azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik. A Százszorszép Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él: az egykor iparművész által tervezett papírdoboz készítéséért ma már a Stühmer kreatív gyártópartnere, a csomagolástervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Sz. Variáns felel. Aklasszikus, 250 grammos kiszerelés ikonikus dobozából évente több tízezer darabot készít a cég. 

Bonbonos doboz vagy műtárgy?

Online piactereken lehet rá licitálni a mai napig. „A Százszorszép sikerének, egyediségének egyik kulcsa pont abban rejlik, hogy több mint egy évszázada ugyanazt a minőséget képviseli. Ebben nagy szerepe van a doboznak is, amely valójában kézműves alkotás: az összeállítását nem lehet gépesíteni – mondja Szakál János, az Sz. Variáns ügyvezető-tulajdonosa.

A Százszorszép doboztörténete, evolúciója évszázadokon, generációkon ível át. Az egykori polgári kultúra kelléktárában is jellegzetes darabként tündökölt, hiszen ebben az időszakban az esztétikus csomagolás a mindennapok díszleteként funkcionált. Nemcsak az ajándék, de a gyógyszer, a kozmetikumok esetében is kulcsszerepet kapott a szépborítás, legnagyobb kultuszra mégis az édességiparban tett szert. A Stühmer a 19. század végére Magyarországot csoki nagyhatalommá emelte. Ferenc József Koronás Magyar érdemkereszttel méltatta a csokoládégyáros, Stühmer Frigyes tevékenységét, emellett az uralkodó mindenki által imádott felesége, Sissi rajongását is elnyerték a csokoládékülönlegességek. A Százszorszép míves hazai dobozkülönlegessége – ínycsiklandó tartalmával együtt – a Kádár korszakban, az államosítást követően is a piacon maradt.

Egy ikon újjáéledése

A legendás bonbonos doboz jelenkori előállítója, a nyolcszoros Hungaropack díjas Sz. Variáns „kezei közül” több millió Stühmer-csomagolás kerül ki a hazai és a nemzetközi piacra. A két családi vállalkozás, a Stühmer és az Sz. Variáns termékeny közös munkája 2007-ben indult. Ahogy a tradicionális márka többi terméke esetében, úgy a Százszorszép bonbon csomagolásának megújításában is felelősséget jelentett, hogy az alapértékek ne sérüljenek. A változás ez esetben egy régi érték visszaállítását jelentette: a márka 150 éves évfordulója alkalmából ugyanis a százszorszép motívum – több évtized elmúltával – visszakerült a dobozra a Stühmer grafikusa, Peternák Zoltán tervei nyomán.

Örök virágzás

A Százszorszép bonbon máig a legnépszerűbb Stühmer termékek egyike, megtalálható ajándékboltok, szakboltok, repülőtéri shopok polcain.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!