Dizájn, melynek alapja a technológia és az ökológia

A Budapesti Olasz Kulturális Intézetben a közelmúltban az Olasz Design Napjának szentelt fontos találkozót tartottak, melynek témája: „A projekt etikai minősége: egyre fontosabb eleme a tervezési folyamatnak?”

Ez immáron a hetedik rendezvény,

amelynek idei vendége a projekt etikai minőségéről szóló találkozó előadója Stefano Carta Vasconcellos tervező, professzor volt, aki a szavak elemzésétől kezdve egy nagyon jól felépített utat járt be az olasz dizájn történetének néhány projektjét végigkövetve.

„Szép és jó”

A Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója, Gabriele La Posta bevezetőjében kiemelte, mennyire fontos az esztétika és a művészet kapcsolata, melyek egyike sem választható el az etikától. „A görög hagyományból vissza kell hoznunk a „szép és jó” (καλὸς καὶ ἀγαθός) fogalmát” – teszi hozzá.

A kreativitás mint a fenntarthatóság kihívásának eszköze a jövőben egyre alapvetőbb szerepet fog játszani. A jelenlegi forgatókönyv fényében minden eddiginél fontosabb az etikai komponens átgondolása és értékelése is a tervezési folyamatban.

Az etika kell, hogy irányítsa a tervezőt

 a módszertan, a gyártási technológiák közvetítésében, valamint az olasz tervezési gyártási hálózaton keresztül tervezett és létrehozott termékek társadalmi, valamint környezeti hatásainak értékelésében.

Stefano Carta Vasconcellos formatervező, aki Szardínia, Lombardia és Brazília között ingázva nőtt fel, a milánói Európai Formatervezési Intézetben szerzett diplomát üzleti gazdaságtan, majd terméktervezés szakon, az IED Brazil Akadémiai igazgatói pozícióját tölti be, 2022-től pedig Milánóban az IED Csoport akadémiai projektmenedzsereként dolgozik.

2013-ban megalapította a Stefano Carta Vasconcellos Design Stúdiót azzal a céllal, hogy átmenetet teremtsen a kézművesség és a digitális gyártási technológiák között, olyan projekteket fejlesztve, mint a bútorok és egyéb otthoni és irodai kiegészítők.

Terveit a római Maker Faire kiállításon, a torinói Operában és a 2016-os Milánói Triennálén is bemutatták. Első olaszként nyerte el a Salone Satellite díjat a Cucina Leggera projekttel 2018-ban.

A Budapesti Olasz Design Napon helyi építészek, akadémikusok, vállalkozók és szakújságírók vettek részt, akik érdeklőnek az olasz formatervezés iránt. 

A sikeres konferencia egyúttal alkalmat adott a Fiera del Mobile di Milano következő dizájnbemutatójának bejelentésére is, amely április 18-23. között kerül megrendezésre az Euroluce vásár keretében. 

Ezekben a napokban Milánó egész városa nyitott színpad lesz, ahol művészeti installációk és nemzetközi tervezők és művészek számára szervezett események várják a látogatókat.

Az Olasz Fesztivál tevékenységével kapcsolatos további információk: italianfestival.eu

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!