Árnyékoljunk profin, a forró nyári napokon!

Itt a nyár, a meleg. Mivel árnyékoljunk?  – fogalmazódik meg sokakban.  Mik azok a megoldások a terasz árnyékolás témakörben, amiket egy szakember is ajánl a  részünkre? Olvass tovább és a cikk végére tisztában leszel az összes lehetőséggel, ugyanis rengeteg megoldás létezik manapság. 

Terasz árnyékolás bioklimatikus pergolával

Az árnyékolók prémium kategóriás zászlóshajója, esztétikus megjelenésével egyedülálló funkcióival. A bioklíma kifejezés nem csupán légből kapott marketing fogás, pontosabban mégis, abban az értelemben, hogy a tetőszerkezetet alkotó lamellák nyitásával  kellemes, hűsítő légáramlatot idézhetünk elő. Ez az úgynevezett bioklimatikus hatás.

A ma oly divatos zsaluzia átlagon felüli funkciókkal rendelkezik

Képes megakadályozni, hogy a forró napsugarak elérjék az üvegfelületet. Az árnyékoló és az árnyékolt felület között kialakuló légáramlat további hűsítő hatást eredményez. A lamellák vízszintes vonalai elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületeknek, függetlenül attól, hogy azok minimál vagy klasszikus stílust képviselnek.

Zsaluzia vagy redőny?

Miért ne lehetne mindkettő egyszerre? Igen, ez már lehetséges, sőt, tovább kombinálható szúnyoghálóval is, egyetlen rendszeren belül, amely Multiped névre hallgat. Persze nem mindenki ragaszkodik a kombinált megoldásokhoz, így a kérdés sokak számára még mindig megválaszolatlan maradt.

 Zsaluzia vagy redőny? 

A döntés nagy mértékben függ az igényektől. Összességében elmondható, hogy a zsaluzia modernebb és esztétikusabb megoldás. Lamellái elforgathatóak, ezért bármelyik napszakban képes visszaverni a napsugarakat, illetve kevésbé gátolja a kitekintést. A redőny bizonyos mértékben szigetel és a perforált lamellákon keresztül némi fény beengedésére is képes, de akár teljes fényzárást is elérhetünk vele. A redőny, biztonságtechnika szempontjából sem elhanyagolható eszköz. Tehát nincs rossz választás.

Milyen anyagból készülnek a zsaluziák? Mivel kell őket tisztítani?

A zsaluzia lamellák speciális alumínium ötvözetből, beleégetett lakkbevonattal rendelkeznek, majd pedig formára hengerléssel nyerik el végső formájukat. A működtetésnél használt svájci alkatrészek magas minőségű, UV-állók. A kültéri használatra tervezett alkatrészek időtállóvá teszik, emiatt nem szükséges semmilyen speciális módszer a tisztításához, víz felhasználásával lemosható.

tavaszi megújulás zero waste
Forrás: sepac.com.br

Az idei év árnyékoló trendjei között meg kell még említenünk a Napvitorlát, és a Veranda árnyékolót, illetve az örök klasszikust, a könyökkaros napellenzőt is, melyeknek a népszerűsége töretlen.

Miért népszerű még mindig a könyökkaros vagy csuklókaros napellenző?

Úgy tűnik, hogy a napellenzőknek ez a hagyományosnak mondható képviselője soha nem megy ki a divatból, mégpedig azért, mert rendkívül tartós és praktikus árnyékoló. Kézi és motoros működtetés is választható. Sok falhoz épített fix árnyékolóval szembeni előnye, hogy behúzott állapotban, szinte észrevételen. Kifejezetten nagy felületek árnyékolására is ajánlott. Ügyesen megválasztott szerkezet és textilszínének esetében, kellemes mediterrán hangulatot idéz. Szélérzékelővel megóvhatjuk a szélkártól, szélcsendben azonban nem árt neki az eső sem, mert a ponyvafelület impregnált, illetve levezeti a vizet a leejtés irányába. 

A FullCassette névre hallgató teljesen tokozott kivitel – zárt állapotban – az egész szerkezet és textil védelmét biztosítja. Fényérzékelő segítségével elérhetjük, hogy napos időben önmagát vezérelve kinyíljon, így védve a forróságtól az épület napsugárzásnak kitett oldalát.

Napvitorla

A Sunbird napvitorla prémium alkatrészekből épített kiváló minőségű árnyékoló, nagyméretű teraszok és előterek lefedésére, árnyékolására alkalmas. Egyetlen ponyvahengerre két ellentétes irányból feltekeredő textil biztosítja az átlagon felüli méretű árnyékot. Az említett ponyvahenger hossza akár 10 méter is lehet, melynek rögzítése speciális tartólábazatra, illetve épületre rögzített tartókonzolra lehetséges. Természetesen a ponyva kihúzásának irányába is lennie kell tartólábaknak vagy épülethez rögzített konzoloknak. Ennek köszönhetően épülettől függetlenül és ahhoz rögzítve is telepíthető. Ez a szabadság nagyon sokféle, egyedi kiépítést tesz lehetővé. 

A Sunbird napvitorla célja az árnyékolás, nem pedig az esővédelem. A rendszerint nagyméretű, akár impregnált ponyvák alapvetően felfogják a vizet, azaz részben elvezetik a leejtés irányába, azonban össze is gyűjtik azt. Az összegyűlt víz súlya károsíthatja a szerkezetet. Ezért hasznos, ha eső és szélérzékelővel is ellátjuk az árnyékolót.

Veranda

A már korábban megépített télikertünk üveg vagy plexi tetőjének árnyékolása, külön erre a célra tervezett, ráépíthető árnyékolóval a Verandával lehetséges, amely különösen nagy felületek esetén sorolással, több szekcióban kiépítve a legjobb megoldás. Önálló térfedésként is megállja a helyét. Az oldalsó üvegfelületek árnyékolására több lehetőség is létezik, köztük szélbiztosak is, pl. az UmbrollZip.

Pergolák esetében, melyeknek oldala nyitott, többféle szélbiztos oldalfedés is alkalmazható. Igényelhető tolóajtó szerkezetű üveg oldalfedés. Ezenkívül kültéri használatra tervezett, tokozott rendszerű textil oldalfedések is kiváló, illetve népszerű megoldásnak bizonyulnak. Köztük is a legerősebb szerkezetű a Lateral, amely az Umbroll-Zip-hez hasonlóan akár térelválasztásra is alkalmas. A szerkezet és a  textil színek nagy választéka lehetővé teszi, hogy az árnyékolók harmonizáljanak az épület és a környezet színeivel.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!