Árnyékolás tapsra – így működik az okosfólia

Árnyékolhatsz, helyiségeket választhatsz el a segítségével, nem mellékesen elegáns és szép megoldás, mely minden otthonban jól mutat – hadd mutassuk be röviden az okosfóliát és annak működését.

Ha kacérkodsz az okosotthon kialakításának gondolatával, és már elkezdtél utánanézni egy-két dolognak, akkor valószínűleg felbukkant az „okosfólia” kifejezés is a monitorodon. Még nem olvastál utána, hogy ez pontosan mi is, és hogyan működik? Akkor egy jó hír: ebből a kisokosból mindjárt megérted az alapokat ezzel kapcsolatban.

Mi az az okosfólia?

Egy modern digitális árnyékoló eszköz – egy olyan intelligens fólia, amelynek segítségével ablakunkat vagy más üvegfelületet a teljesen átlátszótól a 100%-ban átláthatatlanig tudjuk változtatni.

Nem szereltetnél fel redőnyt, függönyöket? Minek is, ha egy mobiltelefonos applikációval, vagy – ahogyan például a Nymcor okosfólia esetén – tapssal is változtathatsz azon, hogy épp belátnak-e az ablakodon vagy sem?

(A kulcs nélküli, okos zárat ismered? Itt írtunk róla.)

Hogyan működik?

Az okosfólia, más néven PDLC fólia vagy -film működése az úgynevezett Polymer Dispersed Liquid Crystal (PDLC technológián alapul. Ha jöhet egy kis fizika, akkor ezt röviden elmagyaráznánk. A technológia lényege, hogy amikor a fóliát feszültség alá helyezik, a PDLC és az ITO réteg között elektromos tér képződik. Ennek hatására a folyadékkristály-molekulák egy irányba rendeződnek, így átláthatóvá válik a fólia. Ha „kikapcsoljuk”, a folyadékkristály-molekulák rendezetlenek, így nem látunk át rajta.

okosfólia

Milyen felületre lehet feltetetni?

A Nymcor öntapadó okosfóliát utólag is fel lehet szereltetni bármilyen meglévő üveg- vagy ablakfelületre. Szóval a jó hír, hogy üveget vagy nyílászárót nem kell hozzá cserélni – már persze, ha egyébként is tervben volt, akkor érdemes előbb ezt megcsináltatni.

Az intelligens fólia szabadon méretezhető, és ezek egymás mellé illeszthetőek, így hatalmas kapcsolható üvegfelületeket hozhatunk létre.

Miért érdemes okosfóliában gondolkodni?

Például, mert ezzel a technológiával megóvhatod a bútorokat a napsugarak káros hatásaitól, és nem fog kifakulni a Nagymamától örökölt, nagy becsben tartott szőnyeg sem. A növényeid akkor is elég fényhez juthatnak, ha „kikapcsolod”, mert az okosüveg opálos állapotban is átengedi a fény 60 százalékát. És nem mellékesen spórolhatsz is vele, mert a hűtés, fűtés költségének 15%-át megtakaríthatod, a világítási költségeknek pedig a 20-25%-át.

Az okosfólia felhasználási lehetősége korlátlan. Ráadásul nemcsak árnyékolhatsz, vagy helyiségeket választhatsz el vele egymástól, hanem elegáns, minimalista megjelenést is biztosíthatsz vele az otthonodnak.

Érdekes?

Nézz meg még pár videót: ITT

További infókat pedig a Nymcor Smart Tech Kft. weboldalán találsz: nymcor.hu

Szöveg: Balogh Mia

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!