Egy lakás, ahol nincs ablak a nappalin, de ez fel sem tűnik

Stílusos és kényelmes élettérre vágyott az a család, akik egy nem túl jó elosztású lakást akartak átalakítani a saját elképzeléseik szerint. A felújítással lakásukból igazi álomotthon lett, még úgy is, hogy a nappalin nincsenek ablakok.

Attól, hogy egy lakás méretében tökéletes, nem biztos, hogy az elrendezése is jó

Lehet, hogy túl pici helyiségekből tevődik össze, vagy pont ellenkezőleg, túl nagy a nappali, a konyha vagy az egyik szoba. Most egy ilyen lakás átalakítását szeretnénk megmutatni, amely 96 négyzetméterét tekintve abszolút ideálisnak számít egy családnak, az elrendezés viszont abszolút nem passzolt a tulajdonosok céljaihoz.

Ha túl kevés az ablak

Ebben a bilbaói lakásban a tulajdonosok szerettek volna kialakítani egy tágas konyhát, a nappalitól elkülönítve, de mivel ehhez nem állt rendelkezésre elég ablak, nem tudták, hogyan lenne érdemes megvalósítani a tervüket. 

Ezen kívül sok tárolóhelyre vágytak, de ezzel is elakadtak; ezen kívül a gyerekszoba is túl kicsi volt ahhoz, hogy beférjen egy szekrény. 

Céljaikkal, terveikkel, gondolataikkal a Sube Interior iroda tervezőihez fordultak, akik gondos tervezés után felszámolták a szűk előszobát, átalakították a nappalit, a hálószobákat, illetve szuper tárolóhelyekkel tették gazdagabbá az enteriőrt.

Előszoba helyett tágas előtér

Már rögtön a lakásba lépve érezhető a változás. A korábbi, hosszú és keskeny előszoba helyett kreatív megoldást alkalmaztak: egy szekrény és egy polc került leválasztásra előtérként, ahol levehetjük a cipőt és a kabátot, mielőtt ebbe az újragondolt, modern otthonba lépnénk.

Érdekesség, hogy mind a szekrényt, mind a polcot a padlóhoz képest magasra tervezték, hogy a kis tér nagyvonalúbbnak tűnhessen. A padlóból pedig még több marad szabadon, ami nemcsak azért fontos, mert így könnyebb a takarítás, hanem azért is, mert a rendszeresen hordott cipők így elférnek a kabáttartó szekrény alatt, így nem kell külön cipősszekrény.

Nappali, ablakok nélkül

Az előtérből közvetlenül a nappaliba léphetünk, ahol alapos nézelődés után tűnik csak fel, hogy nincsenek ablakok. Ezt ügyes és kreatív megoldásokkal érték el a tervezők, melyeknek köszönhetően a lakás középpontja ablakok nélkül is világos hely lehet.

Például a két kanapé egyike feletti tükör egy ablak illúzióját kelti. Ez egy szuper trükk, amivel a tervezők mélységet adtak ennek a szűk térnek.

Emellett a bútorok világos színűek, a falakat fehérre festették, a tömörfa betét pedig melegséget kölcsönöz a fehér-kék kombinációnak, ami a fa árnyalatai nélkül talán picit hideg hatást kelthetne.

A világítás is nagyon fontos szerepet kap a nappaliban. Se ablakok, se központi fényforrás (például csillár) nincs a helyiségben, hanem minden fény perifériás, ami egy nagyobb és világosabb tér benyomását kelti. Ezen kívül nincsenek belső ajtók, a hálószobákba akadály nélkül sétálhatunk át, és a fény is átszűrődhet onnan a nappaliba.

A konyha-étkezőt pedig egy üveges tolóajtóval választották el a nappalitól, ami, bár külön térbe helyezi a főzést és az étkezést, lehetővé teszi a konyhaablakon beáramló fény útját a nappali felé is.

Modern konyha, luxushotelt idéző étkező

A konyhában is a világos színek és a modern, elegáns stílus a meghatározó. Emellett sok a tárolóhely, ami segíti a tulajdonosok maximális térkihasználását.

Az étkező pedig egy luxusszálloda eleganciáját idézi, de nagyon kellemes, barátságos az összhatás: a tervezőknek sikerült egy olyan helyet kialakítani, ahol szinte bárki örömmel ülne le a családjával és a barátaival, hogy közösen élvezzék a finom ételeket, italokat.

Az ablaknál helyet kapott egy kényelmes fotel is, ami tökéletes hely az olvasásra és a teljes kikapcsolódásra.

A gyerekszoba elég kicsi, de világos és élhető,

ami annak köszönhető, hogy két ablaka is van. A lakberendezésnél igyekeztek olyan megoldásokat találni, ami nemcsak egy-két évre felel majd meg kis lakója igényeinek, hanem akár kamaszkoráig is.

A beépített szekrények a szoba egyik oldalán futnak végig, az előszoba felőli oldalon, ami nagyszerű megoldás, hiszen így nem foglalnak el plusz helyet az egyébként is kis alapterületű szobából.

Hosszú, de keskeny fürdőszoba

A fürdőszobát, amit mindenki használhat, beleértve a vendégeket is, egy hosszú, keskeny térben alakították ki. Ez lehetőséget adott a tervezőknek arra, hogy a funkciókat úgy fűzzék egymásba, mint egy nyaklánc szemeit. A zuhanyzó után jön egy tükrös-tárolós rész, majd a WC-csésze következik.

A hálószoba is okozott némi fejtörést

Mivel egy régi épületben lévő lakásról van szó, a helyiségek nem szabályosak. Így vannak olyan sarkok, amelyeknek a kihasználása fejtörést okozott a tulajdonosoknak. Ilyen például a fő hálószobában az ablakhoz közeli sarok, ahová a tervezők egy kisebb karosszéket álmodtak meg, egyfajta relax sarokként a kikapcsolódásra vágyó házaspárnak.

A fő hálószoba elegáns stílusával, világos színeivel tökéletes harmóniában alakították ki a hozzá tartozó fürdőszobát, sok tárolóhellyel és két mosdókagylóval.

Összességében egy funkcionális, modern, kellemes, világos teret sikerült létrehozni,

ami egységes a színek, textúrák, formák tekintetében. Ez a lakás már korántsem az a rosszul tagolt ingatlan, ami sok fejtörést okozott a tulajdonosainak, hanem egy meleg hangulatú, élhető otthon, ami egy család minden igényét kielégíti. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezt úgy sikerült kialakítani, hogy a nappaliban nincs ablak.

Forrás: adelaparvu.com Képek: Erlantz Biderbost Szöveg: Balogh Mia

Scroll to Top
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!