A lakásfelújítás buktatói

Minden ház, lakás, időnként a szokáson karbantartáson túl, nagyobb felújításra szorul. Nézegetjük otthonunk, festeni is kéne, fürdőszoba sem tetszik, a fűtésünk valószínű korszerűtlen, mert nagyon sok a fizetendő, de az is lehet, hogy a házat kellene előbb szigetelni, vagy a nyílászárókat cserélni.

Komoly dilemma, hogy mit, mikor, milyen sorrendben végeztessünk el ...

Nyilvánvalóan a pénztárcánk tartalma ami meghatározza, hogy egyszerre vágjunk bele, és mindent csináljunk meg, és évekig nem kell foglalkozni vele, vagy apránként, ahogy a megspórolt pénzünk azt lehetővé teszik. 

A lakásfelújítási támogatás, akár 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is tartalmazhat. 

Kiknek is jár?

  • Legalább egy gyerek neveléséhez kötött az otthonfelújítási támogatás
  • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor
  • Feltétel a köztartozás mentesség
  • Minden család csak egyszer veheti igénybe

A költségek maximum felét állja az állam, így akár egy 6 millió forintos felújítás is elvégezhető. 
3%-os kamatozású kedvező hitelt biztosít az állam. 
A költségeket utólag térítik meg
Mindenfajta felújítási munkára igénybe vehető. 
2021. január 1-től igényelhető, 2022. december 31-ig.

A felújítás előtt állók lendületet kapnak a döntésükhöz, hogy most kell felújítani, de sokan a vissza nem térítendő 3 millió Ft-ot látják maguk előtt, hogy azt most meg kell szerezni, ki kell használni!

Forrás: pixabay.com

Mit is újítsunk fel? Kivel? És miből?

Hiszen a pénzt utólag kapjuk meg, abban az esetben ha a Kormányhivatal által megbízott személy leellenőrzi, hogy megfelelő módon megvalósult-e a tervezett felújítás, jár-e a 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatás. 

Másrészt nem csak a munkát nézik meg, hanem a számlákat is bekérik, amiket a MÁK-hoz lehet on-line benyújtani. Tehát a felújító finanszíroz, és utólag, a leadott számlák, és ellenőrzés után kaphatja csak meg a 3 millió Ft-ot.

Az első buktató

Az egyik buktató itt fog jelentkezni, mert az nem működik, hogy anyagot vásárolok, és saját magam végzem el a festő, burkoló munkát. Ugyanis a támogatás a számlán szereplő díj 50%-a lehet, továbbá az anyag díj fele, ami nem lehet magasabb mint a munkadíj fele!

(Ez is érdekelni fog: Milyen dokumentumok kellenek a lakásfelújítási támogatáshoz?

Forrás: pixabay.com

Mit újítsak fel, mennyi az annyi?

Felújításoknál, korszerűsítéseknél nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy megnézik: mások mit csináltak. Nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy ahány ház, annyi féle megoldás. Ez a „ugyanazt csináljuk, ugyanazt a technológiát, pl.: nyílászárót válasszuk” féle megközelítés nem jó, akár bajt is okozhat.
Mindent nagyon át kell gondolni, mindig fel kell mérni, hogy egy adott épületnek milyen baja lehet, mit kell megoldani! A környezettudatosság, energiahatékonyság kérdésköre nagyon komplex, nem mindig a legkézenfekvőbb megoldás a legjobb.
Az ideális döntések meghozatalához méréseket kell végezni, ezek közül az egyik legegyszerűbb a termográfiai fotók elkészítése. Ezeket napfelkelte előtt csinálják – kívülről és belülről is –, remekül látszik rajtuk, hogy egy házból hol szökik a meleg, hol kell beavatkozni, szigetelni. A vizsgálat néhány 10 ezer forintos díja beleszámítható a felújítási költségekbe, ahogy kiértékelése is. Utóbbihoz már épületgépész kell, de az általa végzett energetikai számítások 100 ezer forint körüli díja sem sok ahhoz képest, amit a korszerűsítéssel nyerni lehet.

(Mekkora lakáshitelt lehet felvenni egy átlagbérrel?)

Először is fel kell állítani, egy fontossági sorrendet

Amennyiben eddig még nem történt energetikai felújítás, akkor a külső hőszigetelés, ami nem csak a főfalat hanem a tetőteret is jelenti az első, a nyílászáróval egyetemben. Itt érdemes az árnyékolást is áttekinteni, mivel egy déli fekvésű helyiségbe a bevilágító nap, a tárgyakat felmelegítve radiátorként kezdenek működni, és a jó hőszigetelésnek köszönhetően nyáron túlfűtheti a lakást. A belső sötétítő függöny nem megfelelő védelem, hisz lakáson belül van, a nap ezt is felmelegítheti, és felület fűtésként kezd működni. Tehát külső árnyékolásban kell gondolkozni, akár redőny, zsaluzzia, textil árnyékoló, stb.

Forrás: pixabay.com

Népszerű és egyre jobban kötelező is lesz, a megújuló energia források alkalmazása, amelyek közül a legelterjedtebb a napelem használata. Azt, hogy mekkora, és milyen rendszerűt építsünk be a felújítás keretében, a tervezőre bízzuk, akik kiszámítják az energia szükségletet, és a tetőfelületnek, a környezetnek a figyelembe vételével meghatározzák mi a legoptimálisabb megoldás.
Érdemes átgondolni, hogy most a felújítás keretében telepítsünk napelemet, vagy várjuk meg a 2021 nyarán megjelenő vissza nem térítendő támogatás feltételeit napelem rendszer, és elektromos fűtés rendszer kiépítésére.

A fűtéssel kell-e kezdeni valamit? Mi a baj? A fentebb említett mérések, és a gépész tervező tud megfelelő javaslatot tenni, hogy mi a gazdaságos megoldás.

napelem állami támogatással
Forrás: solarkonstrukt.hu

A másik feladat a belső építészet, burkolatok, szaniterek, ajtók

Mi mennyi? Amennyiben nincs gyakorlatunk, érdemes belső építész tanácsait kikérni, vagy ha van rá lehetőségünk, akkor a tervezéssel is megbízni.

Forrás: pixabay.com

Sajnos egy felújítás költségeit nehéz előre meghatározni

Számtalanszor a munka közben derül ki, hogy milyen feladatot kell még megoldani, azon kívül, amit beterveztünk. Másrészt jelenleg, – pont a rengeteg felújítási, és új építési igény miatt, – folyamatos áremelkedés, alapanyag hiány, és béremelkedés tapasztalható. A szakember hiány pedig fokozza a bizonytalanságot, hogy kit találok, ki mennyiért fogja elvállalni.

Helyesen teszem, ha több szakembertől kérek ajánlatot. A legkényelmesebb egy generál kivitelezőt megbízni, hisz egy emberrel tárgyalok, egy cég a felelős, viszont pont emiatt, mivel Ő is alvállalkozókat alkalmaz a legdrágább is lehet. Ráadásul ekkor sem lehetek biztos benne, hogy a végeredmény, mind a megfelelőséget, a minőséget, a költségeket tekintve az elképzelésnek, és a felújítási feltételnek megfelelő lesz!

Forrás: pixabay.com

Egy jellemző történet

Csinálják a fürdőszobát, odamész, és azt látod, össze-vissza van lerakva az a padlólap. Kérdőre vonod a burkolót, aki elmondja, hogy nem ő tehet róla, hanem a vizes, aki rossz helyen vezette a csövet. Kérdőre vonod a vizest, aki szerint a kőműves rosszul betonozott, ezért nem lehetett máshol vinni a csövet. Kérdőre vonod a kőművest, aki szerint a burkoló egy sarlatán, a kőművesmunka tökéletes, csak rá akarják kenni a hozzá nem értésük következményét.

Ezt a csapda helyzetet úgy lehet elkerülni, akár külön-külön megbízott szakemberekkel, akár generálkivitelezővel végeztetem a felújítás, ha építési-műszaki ellenőrt alkalmazok, aki az árajánlatok alapján segít kiválasztani a megfelelő, felelősséggel rendelkező kivitelezőt, a munka folyamatában tudja ellenőrizni, a megfelelő technológia, a megfelelő anyagok alkalmazását és részt venni, véleményezni az átadott munkát!

Ahhoz, hogy a kivitelező elszámoltatható legyen, legyen felelőssége és az elvégzett munkára jótállása, ahhoz nem elegendő a számla, hanem fontos a megfelelő szerződés kötés. Nyilván a felújítás előtt álló, még a felmérés, árajánlatok után sem tudja, miben is állapodjon meg a kivitelezővel, mire is szerződjenek.

Ezen a linken segítséget kaphat mire kell odafigyelni, milyen szerződést kössön, amihez ITT mintát is talál.

Forrás: pixabay.com

Mi történik, ha hiba következik be a kivitelezés során, és ez ráadásul még kárt is okoz?

Ezért javasoljuk, hogy olyan kivitelezővel köss szerződést, aki egy részt rendelkezik Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrációs számmal, ami alapján le lehet ellenőrizni, hogy milyen felkészültségű a kivitelező, másrészt Építés-Szerelés felelősség biztosítással rendelkezzen. A tulajdonosnak is javaslom az Építés-Szerelés felelősség biztosítás megkötését, mivel a beépített eszközökre, a kárveszély már a tulajdonosé, függetlenül, hogy kifizette-e a munkát. Pl.: egy más munkafolyamat közben, a már befejezett rész megsérül, vagy betörő kiszereli a beépített berendezést, stb.

Helyesen döntünk, ha az árajánlatokat, kalkulácóikat kétséggel fogadjuk, és a biztonság kedvéért több pénzt is tudunk a kivitelezésre fordítani. Ugyanígy a meghatározott kiviteli időre is hagyjunk még néhány hetet, mert általában, különösen a jelenlegi helyzetben, még ha konkrét időt határoz meg a kivitelező, mindig közbe jöhet valami, ami meghiúsítja a visszaköltözés tervezett időpontját.

Szöveg: Kárpáti József
építési tanácsadó
ÉVOSZ-MAKÉSZ 

Forrás: pixabay.com
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!