Miért fontos a kontraszt?

A belsőépítészek és lakberendezők pontosan tudják, mennyire fontos egy helyiségbe belépve az első benyomás. Van olyan, hogy egy adott térbe érkezve, első pillantásra eláll a lélegzetünk, más esetben pedig nem esünk rögtön hasra egy szoba láttán, mert érezzük, hogy valami hiányzik belőle.

Ez a VALAMI, a titkos összetevő: a KONTRASZT.

A kontraszt, amely hatással van ránk, hogy egy helyiség lenyűgözzön és nyomot hagyjon bennünk. Ha helyesen használjuk, a segítségével, hatalmas vizuális élmény érhető el, és ez által a lakás összeszedetté is válik.

Forrás: Ann Lowengart Interiors

Ha érdekesnek találod a fenti gondolatmenetet, és esetleg lakásvásárlás vagy felújítás előtt állsz, ez a cikk pont Neked készült. Olvass tovább, hogy meg tudd, hogyan és miként lehet egy lakásból kihozni a maximumot.

Forrás: Alyssa Lee Photography

1. Kontraszt – színek segítségével

Talán a legnyilvánvalóbb megoldás, ami mindenkinek elsőre eszébe jutna, a színekkel való játék.  A legerősebb hatást a fekete-fehér kombinációval tudjuk elérni, ami egy olyan alap, ami soha nem fog kimenni a divatból. Azonban, ha ennél kicsit élénkebb, színesebb stílusra vágyunk, a lehetőségek száma végtelen: kék-narancs, lila-sárga, barna-zöld, kék-fehér…

Amire ügyelni kell, hogyha kiválasztunk két eltérő színt, el kell döntenünk, hogy melyik legyen a domináns, és a másikkal már csak ezt az alapszínt emeljük ki, és tesszük hangsúlyossá.

Válasszunk egy alapszínt a falakra, és egy másikat használjunk a kiegészítőkön, textíliákon.

Ha nem akarunk túl harsány hatást elérni, a kiválasztott alapszínt kell több helyen alkalmazni, és így egy letisztultabb, a szemnek pihentetőbb hatást érünk el.

2. Játék a textúrákkal

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a lakberendezés során felhasznált anyagok textúrájának fontosságát.  

Belsőépítészeti értelemben a textúra arra utal, hogy milyen érzést kelt bennünk, az adott design elem. Például, képzeljük csak el, mennyire más érzete van, ha a kezünket egy hűvös és barázdált csempe hátoldalán futtatjuk végig, szemben az alábbi képen is látható sima padlófelülettel.

A legjobb hatást úgy tudjuk elérni, ha két nagyon eltérő felületű elemet helyezünk egymás mellé. Pl.: durva – sima, szőrme – bőr, stb. 

Forrás: Deco STHLM

3. Különböző jellegű anyagok keverése

Ez a lépés persze automatikusan teljesül is, hiszen a lakberendezés során felhasznált anyagok különbözőek, de ebben az esetben arra gondolunk, hogy céltudatosan válasszunk olyan elemeket, amik különösen eltérnek egymástól, vagy anyagában, vagy mintázatában.

Például a bútorok használatánál keverjük a természetes anyagokat (fa, kő), fémekkel (króm, acél). Hasonlóképpen a textíliáknál, vegyítsük a mintás és az egyszínű elemeket.

Forrás: mendex.hu

4. Használjunk különböző formákat

A kiegészítők alakja és formája is nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy kontrasztot hozzunk létre. Keverjük a derékszögű – éles tárgyakat, lekerekített vonalvezetésű elemekkel. Ezt leginkább bútorokkal érhetjük el, illetve tükrük, képek megfelelő kiválasztásával.

A lényeg itt is az, hogy a mérleg nyelve mozduljon el egy irányban, azaz legyen egy domináns vonal, amit kiemelünk egy- egy attól eltérő tárggyal.

Forrás: Brian Paquette Interiors

A kontraszt tehát a belsőépítészet egy fontos alapelve, egy titkos fegyver mely a kulcs ahhoz, hogy egy helyiség, összeszedett – harmonikus képet mutasson.

Reméljük e cikk segítségével ti is bátrabban fogtok hozzá a lakás-átalakításhoz.

Végezetül jöjjön még pár gyönyörű színkombináció: 

Scroll to Top